Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1945: Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels og hans kone Magda begikk selvmord i hagen utenfor rikskanselliet i Berlin. Samme dag hadde Magda drept parets seks barn i førerbunkeren ved å forgifte dem med cyanid mens de sov. I avskjedsbrevet til sønnen Harald fra hennes første ekteskap, som da satt i krigsfangenskap i Nord-Afrika, skrev Magda Goebbels: «Vår strålende idé ligger i ruiner, og med den alt vakkert og vidunderlig som jeg har kjent i livet. (…) Den verdenen som kommer etter Føreren og nasjonalsosialismen er ikke verdt å leve i, og jeg tar derfor med meg barna. (…) Harald, min kjære sønn, jeg vil gi deg det livet har lært meg: Vær lojal. Vær lojal mot deg selv, mot ditt folk og mot ditt fedreland. Vær stolt av oss og ha oss kjært i minne.»

1945: 22 norske politisoldater mistet livet under en mineryddingsøvelse i Karasjok. Soldatene var kommet til Finnmark for å rydde i mylderet av miner og eksplosiver som tyskerne hadde etterlatt seg under tilbaketrekningen sørover. Ulykken skjedde da en instruktør skulle gi soldatene opplæring i håndtering av miner. Da instruktøren ba en soldat om å tråkke på stridsvognmine, trolig for å demonstrere at en slik mine ikke utløses under vekten av en mann, eksploderte minen. 18 mann ble drept på stedet, ytterligere fire døde senere av skadene fra eksplosjonen Bare én mann kom helt uskadd fra hendelsen. Etter kapitulasjonen 8. mai ble tyske soldater utkommandert til det farlige arbeidet med å rydde miner i Norge. I løpet av våren og sommeren 1945 skal 275 tyskere ha mistet livet i ulykker knyttet til minerydding.

1960: Et amerikansk spionfly av typen U2 ble skutt ned over Sovjetunionen. Hendelsen markerte starten på den diplomatiske krisen som har fått navnet U2-affæren. Amerikanerne hevdet hardnakket at flyet var et forskningsfly og nektet for å ha krenket sovjetisk luftterritorium med overlegg. Khrusjtsjov svarte med å annonsere at sovjeterne hadde «forskningsflyet» i sin varetekt. De hadde også tatt piloten til fange og fremkalt bildene som var tatt med flyets spionkamera. U2-flyet hadde vært på vei til flybasen i Bodø da det ble skutt ned. På et tidspunkt antydet sovjeterne at Bodø kunne bli mål for atomvåpen hvis ikke trafikken med amerikanske spionfly opphørte. Episoden satte skrekk i det norske folk og førte til økt spenning mellom USA og Sovjetunionen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse