Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1624: Kongsberg Sølvverk ble etablert. Sagnet forteller at to gjeterbarn hadde oppdaget en sølvåre i 1623, da de så en okse som stanget hornene mot en bergvegg og avdekket noe blankt og skinnende. Samme høst ga Kong Christian IV ordre om at det skulle åpnes gruvedrift på stedet. Driften i sølvgruvene pågikk med enkelte avbrudd gjennom mer enn 300 år, inntil den ble nedlagt i 1958. Byen Kongsberg ble grunnlagt som en direkte følge av sølvfunnene. I 2003 ble Sølvverket fredet som kulturmiljø. Anlegget omfatter rundt 1000 km med gruveganger og 300 sjakter. Norsk Bergverksmuseum holder i dag til i sølvverkets gamle smeltehytte, som også brukes som konsert- og selskapslokale.

1933: Tropper fra SA og SS stormet kontorene til paraplyorganisasjonen Allgemeiner Deutcher Gewerkschaftsbund (Den alminnelige tyske fagforening) i Berlin. Samme dag ble landets fagforeningsledere arrestert og fagforeninger forbudt i Tyskland. Fra 10. mai var foreningene erstattet av det nyopprettede Deutsche Arbeitsfront (Tysk arbeidsfront), der medlemskap var obligatorisk for tyske arbeidere. Forbudet mot fagforeningene var en del av ensrettingspolitikken som nasjonalsosialistene satte i verk for å skaffe seg kontroll over alle sider av tysk samfunnsliv. Prosessen hadde begynt i januar 1933 med innføringen av den såkalte Riksdagsbrannforordningen. Forordningen satte sentrale borgerrettigheter ut av kraft og ga Hitler-regimet hjemmel til å fengsle politiske meningsmotstandere.

1991: Rettssakene mot Blekingegadebanden ble avsluttet i Danmark. Banden, som fikk navn etter sitt hemmelige hovedkvarter i Blekingegade 2 i København, var en kommunistisk gruppe som begikk en rekke ran av danske banker, posthus og pengetransporter i årene fra 1972 til 1989. Formålet med ranene var å gi økonomisk støtte til den militante organisasjonen Folkefronten for Palestinas frigjøring. Bandens synderegister omfattet bl.a. drap på en politimann under ranet av et postkontor i 1989. I 1986 truet tre av medlemmene til seg omsetningen fra et varehus i København og stakk av med pengene i en barnevogn. Under rettssaken kom det fram at banden også hadde planlagt å kidnappe sønnen til en kjent dansk industrimann og forlange 25 millioner dollar i løsepenger. De sju medlemmene ble dømt til fengselsstraffer på opptil ti år.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse