Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1469: Den italienske politikeren, diplomaten og statsteoretikeren Niccolò Machiavelli ble født i Firenze. Hans berømmelse hviler i stor grad på boka «Fyrsten», utgitt i 1532. I boka analyserer han drivkreftene bak staters vekst og fall, og tar til orde for at den som skal bygge en stat, må gå hensynsløst fram. En fyrste må fremfor alt unngå å bli foraktet, skriver Machiavelli et sted, «og foraktet blir han ved vankelsinn, når han er overfladisk, kvinnelig, puslete og ubesluttsom». På grunn av sin pragmatiske og usentimentale holdning har Machiavelli gått inn i historien som «realpolitikkens far». Ordet «machiavellisme» har dessuten gjort navnet hans – etter mange historikeres mening noe uberettiget – til et universelt uttrykk for politisk skruppelløshet.

1913: Indisk filmindustri regner sine aner tilbake til 3. mai 1913, da «Raja Harishchandra» hadde premiere. Det 40 minutter lange stumfilmdramaet, med en handling som kunne minne om Jobs bok i Bibelen, var den første indiskproduserte spillefilmen i historien. Filmen ble en kommersiell suksess og ga et hint om hvilket enorme potensial som kunne ligge i filmproduksjon på indisk jord. Kjennere av indisk film betegner gjerne perioden fra 1940 til 1960 som selve gullalderen i landets filmhistorie. Det var også i denne perioden at indisk film for alvor ble lagt merke til utenfor landets grenser, anført av filmskapere som Satyajit Ray, Ritwik Ghatak og Mrinal Sen. Indisk filmindustri er i dag den største i verden.

1945: Den tyske rakettforskeren Wernher von Braun og 120 av medarbeiderne hans overga seg til amerikanske styrker i Bayern. Von Braun var Tysklands ledende forsker på sitt fagfelt og hadde bl.a. ledet utviklingen av den fryktede V2-raketten. Kort etter den tyske kapitulasjonen ble von Braun i stillhet brakt til USA, der han ble satt i sving med å utvikle det amerikanske romprogrammet. Han ble amerikansk statsborger i 1955 og var fra 1960 direktør for et NASA-senter i Alabama. Den forhenværende SS-majoren er blitt kalt det amerikanske måneprogrammets far. Helt fra slutten av 1940-årene ivret han dessuten for ideen om å befolke Mars. Oppmuntret av månelandingen i 1969, uttalte han at Mars etter hans mening kunne bli erobret av mennesker i løpet av 1980-årene. Et berømt sitat av von Braun lyder: «Jeg har lært meg å bruke ordet ‘umulig’ med den største varsomhet.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse