1796: Den britiske legen Edward Jenner foretok historiens første kontrollerte vaksinering. Under et utbrudd av kukopper på en gård i Gloucestershire sikret han seg sekret fra en kukopp på en smittet budeie. Han førte sekretet inn i armen på en frisk, åtteårs gutt og noterte kort etter at en kukopp var brutt ut på guttens hud. Da han seks senere tok sjansen på å smitte gutten med puss fra en menneskekopp, kunne han til sin lettelse konstatere at gutten ikke ble syk. En bonde ved navn Benjamin Jesty hadde foretatt et lignende eksperiment i Dorset 22 år tidligere, visstnok med hell. Likevel ble det Jenner som fikk æren for oppdagelsen. Jenner er også opphavsmann til ordet vaksine, som er avledet av «vacca», det latinske ordet for ku.
1912: En mystisk, velkledd herre ble funnet død på et gatehjørne i forlystelseskvarteret Reeperbahn i Hamburg. I tråd med rutinene ble den døde brakt til deponiet for uidentifiserte lik på byens havnesykehus. Samme kveld var kong Frederik VIII av Danmark (far til kong Haakon av Norge) på gjennomreise i Hamburg. Utpå natten oppdaget en lakei at regenten var forsvunnet fra værelset sitt på hotell Hamburger Hof. Da man innså at den hjertesyke kongen hadde begitt seg ut i storbynatten på egen hånd, begynte en frenetisk leting etter rømlingen. Jakten endte på havnesykehuset, der det velantrukne mannsliket fra Reeperbahn ble identifisert som kongen av Danmark. Obduksjonen viste at han var død av hjerteslag. De skandaløse omstendighetene rundt kongens død lekket snart ut i offentligheten. Dagen etter skrev en dansk avis: «Bekreftes de første Efterretninger, er Døden indtraadt under Omstændigheter, saa fjerne som overhovedet mulig fra kongedømmets Idé og ydre Form.»
1925: «Mrs. Dalloway sa hun kunne kjøpe blomstene selv.» Med disse ordene begynner Virginia Woolfs roman «Mrs. Dalloway», som kom ut 14. mai 1925. Den ytre handlingen foregår i løpet av én dag og dreier seg i hovedsak om den velstående Clarissa Dalloways forberedelser til et selskap i London. Pendlingen mellom ulike figurers perspektiver, nærstudiene av figurenes sinn gjennom stream of conciousness og den intrikate veven av ulike tidsplan bidro til å gi romanen status som et foregangsverk innen den litterære modernismen. Woolf hadde gitt romanen arbeidstittelen «The Hours». Tittelen dukket opp igjen på Michael Cunninghams Pulitzer-vinnende roman fra 1998, om tre kvinneskjebner som knyttes sammen av «Mrs. Dalloway». «The Hours» ble filmatisert i 2002 med Meryl Streep, Nicole Kidman og Julianne Moore i rollene.
(©NTB)