1919: Grand Hotel i Molde brant ned til grunnen. Det praktfulle hotellet i sveitserstil var oppført i 1884 og tegnet av Henrik Thrap-Meyer, arkitekten bak bl.a. Kristiansand domkirke og Victoria terrasse i Oslo. Hotellets 85 rom hadde i årenes løp gitt husly til en rekke berømtheter, fra Henrik Ibsen til kong Haakon og dronning Maud. Grand var pyntet til 17. mai-fest da en voldsom brann brøt ut i hotellets andre etasje natten til 15. mai 1919. Brannårsaken er ukjent, men en teori gikk ut på at en gjest kunne ha sovnet fra sigaretten. Tre hotellgjester og tre ansatte mistet livet i brannen. Alle de omkomne fra staben var kvinner. Ifølge Romsdals Budstikke ble 17. mai-feiringen i Molde avlyst som følge av tragedien.
1928: Mikke Mus ble første gang sett av et publikum under en testvisning av kortfilmen «Plane Crazy». Mikke var opprinnelig et erstatningsprodukt. Disney-studioet trengte musa til fylle tomrommet etter Oswald the Lucky Rabbit (i Norge kjent som Kalle Kanin), en figur Walt Disney hadde skapt i 1927, men som Universal Studios hadde overtatt rettighetene til. Kaninen var en av de første figurene som Disney hadde utstyrt med individuell personlighet og gjenkjennelige karaktertrekk, ut fra filosofien om at «hver figur skal være noen , de skal ikke bare være tegninger». Han overførte den samme tankegangen til Mikke Mus. Det tok noe tid før «Plane Crazy» vakte interesse hos distributørene. Mikkes offisielle debut på filmlerretet ble derfor i «Steamboat Willy», lansert i november 1928.
1940: Nylonstrømpen ble lansert i USA. Det er anslått at 780.000 par ble solgt i løpet av den første dagen nyheten var i salg, og 64 millioner før året var omme. Kunststoffet nylon var utviklet ved den kjemiske fabrikken Du Pont i et forsøk på å erstatte den dyre og lite slitesterke silkestrømpen. I februar 1942 måtte fabrikken stanse produksjonen av strømper for å vie seg til den stadig mer krevende krigsindustrien. Stansen utløste strømpepanikk («stocking panic») blant amerikanske kvinner, og nylonstrømper nådde astronomiske priser på svartebørsen. På sensommeren 1945 annonserte Du Pont at fabrikken hadde gjenopptatt produksjonen av strømpene. Fabrikken klarte likevel ikke å betjene mer enn en brøkdel av etterspørselen, noe som førte til slåsskamper («nylon riots») og uendelige køer foran varemagasinenes strømpedisker.
(©NTB)