Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1866: 5-centmyntene av kobber og nikkel, populært kalt «nickels», ble satt i produksjon i USA. Noe av bakgrunnen var en bisarr skandale utløst av direktøren for etaten som trykket sedler. Den gamle 5-centmynten av sølv var blitt erstattet av sedler i 1861, men da en ny seddel skulle utstedes i 1865, var direktør Spencer M. Clark i beit for ideer til motiv på seddelen. Clark valgte til slutt et portrett av en mann med stort, velpleid helskjegg til seddelens forside. Mannen var Clark selv. Direktørens motivvalg falt ikke i smak hos Kongressen, som først fikk se resultatet da seddelen var spredt i et stort antall. Forsamlingen vedtok i all hast at Clark-seddelen skulle trekkes tilbake og erstattes av en mynt av uedelt metall. Ifølge Wikipedia førte Clarks sololøp til et forbud mot avbildning av levende personer på amerikanske mynter og pengesedler.

1990: Mannen bak «The Muppet Show», den amerikanske dukkeføreren Jim Henson, døde i New York. Showet hadde aner helt tilbake til 1955, da Henson sydde den første prototypen til frosken Kermit av svigermorens avlagte vårfrakk. Han presenterte den første pilotepisoden til «The Muppet Show» i 1974, men lyktes ikke med å selge ideen til amerikanske TV-stasjoner. Derimot fikk han napp hos britiske ATV. Alle de fem sesongene av showet, som hadde premiere i september 1976, kom derfor til å bli produsert i Storbritannia. Henson hadde tidligere vært involvert i rene barneprogrammer som «Sesame Street» (norsk versjon: «Sesam Stasjon»). Han ønsket derfor å befolke den nye serien med figurer som også kunne ha appell til voksne seere. Blant de mer marginale, men likevel minneverdige figurene var de to grinebiterne på balkongen, Statler og Waldorf. De to fikk sitt eget show på nettet i 2005.

2004: Arsenal slo Leicester 2–1 på Highbury Stadium i London. Klubben ble dermed den første på mer enn et århundre som hadde gått ubeseiret gjennom den øverste ligaen i engelsk fotball. Arsenal hadde begynt sesongen med å slå Everton hjemme i London. 38 serierunder senere sto laget med 26 seire, 12 uavgjorte og 0 tap i Premier League. Prestasjonen skaffet ligavinnerne oppnavnet «The Invincibles» («De uovervinnelige»), en benevnelse som sist hadde vært brukt om Preston North End 115 år tidligere. I sesongen 1888–89 gikk Preston ubeseiret gjennom alle de daværende 22 kampene i ligaen og endte på 18 seire og 4 uavgjorte. Arsenals utrolige rekke av ligakamper uten nederlag skulle strekke seg til 49. Den endte med et tap mot Manchester United 24. oktober 2004, etter et idømt straffespark som fortsatt diskuteres.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse