Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1829: Det såkalte Torgslaget i Christiania fant sted på Stortorvet. Bakgrunnen for bataljen var at kong Karl Johan hadde nedlagt forbud mot 17-maifeiring året før. Karl Johan anså feiringen som en hyllest til Christian Frederik, som var blitt valgt til konge av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Uroen begynte etter at en stor folkemengde hadde hilst dampskipet «Constitutionen» velkommen med hurrarop og sang fra bryggekanten i Bjørvika. Herfra gikk mengden i borgertog opp til Stortorget, der festen fortsatte. Da festdeltakerne nektet å etterkomme politiets anmodninger om å fjerne seg, valgte den svenske stattholder Baltazar von Platen å sette inn kavaleriet for å spre mengden. Flere ble kvestet da hestene stormet fram. I tillegg fikk mange mindre skader av soldatenes sabler og geværkolber. Episoden vakte voldsom harme blant nordmennene, og året etter hadde Karl Johan opphevet forbudet mot 17-maifeiring.

1885: Molde kirke falt som offer for byens offisielle 17-maimarkering. Kirken var oppført på tomten til en eldre kirke i 1842, men bare fire tiår senere var den blitt for trang for menigheten. Byens fedre ønsket derfor å erstatte den med en ny og større kirkebygning. 16. mai 1885 fattet kommunestyret vedtak om å rive kirken, ifølge Nasjonalbiblioteket. Vedtaket skulle vise seg å bli overflødig. Under 17-maifeiringen dagen etter, brant kirken ned til grunnen. Årsaken skal ha vært et sleivete skudd fra en saluttkanon på høyden over kirken. I 1887 sto en ny kirke ferdig på stedet, men denne brant ned under bombingen av Molde i mai 1940. I 1957 ble Molde domkirke innviet på den gamle branntomten. Kirken er den fjerde som står på stedet.

1978: Det stjålne liket av Charlie Chaplin ble funnet nedgravd i en maisåker utenfor landsbyen Noville i Sveits. 11 uker tidligere var komikerlegendens kiste og levninger blitt røvet fra kirkegården i Corsier-sur-Vevey, der Chaplin hadde bodd fra 1953 til sin død 1. juledag 1977. Gravrøverne ringte til Chaplins enke og krevde 600.000 dollar i løsepenger for den døde. Hendelsen vakte stor oppsikt i internasjonal presse. Etter en intens etterforskning, som bl.a. omfattet overvåking av 200 telefonkiosker i området, pågrep politiet to politiske flyktninger fra Øst-Europa og siktet dem for gravrøveri og utpressing. Mennene forklarte at akutt pengenød hadde drevet dem til å begå den morbide kidnappingen. Charlie Chaplin ble senere gravlagt på nytt i en innbruddssikker grav av betong.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse