Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1910: Denne dagen sto alt liv på jordkloden i fare for å bli utslettet, ifølge den franske astronomen Camille Flammarion. Han baserte sin dystre spådom på at kloden i løpet av 18. mai 1910 ville passere gjennom halen til Halleys komet, som var på et av sine sjeldne besøk i Jordens nærhet. Flammarion mente komethalen kunne inneholde giftige gasser som var i stand til å kvele alt liv. Franskmannens spådom utløste et salgsskred for gassmasker på begge sider av Atlanteren, til tross for at den ble avvist av andre astronomer, som hevdet at eventuelle gasser i kometens kjølvann ville opptre i så fortynnet form at de umulig kunne gjøre noen skade. Det viste seg da også at Flammarions bekymring var ubegrunnet. Halleys komet er synlig fra Jorden hvert 75. eller 76. år, og passerte siste gang i 1986. Neste gang er i 2061.

1965: Den israelske spionen Eli Cohen ble henrettet i Damaskus. Cohen ble rekruttert av Mossad i 1961 og fikk i oppdrag å infiltrere den syriske regjeringen. Han ankom Damaskus året etter under falsk identitet som syrisk forretningsmann og begynte arbeidet med å vinne tillit blant politiske og militære størrelser i Syria. Cohen drev det så langt at han på et tidspunkt ble rådgiver for den syriske forsvarsministeren, og kunne rapportere hjem om Syrias innerste militære hemmeligheter. I januar 1965 klarte den syriske etterretningstjenesten, med hjelp fra KGB, å spore en hemmelig radiosender i Cohens leilighet. Affæren var en stor ydmykelse for syrerne. Spionen ble hengt i full offentlighet på Marjehplassen i sentrum av Damaskus. Cohens historie ble dramatisert i Netflix-serien «The Spy» (2019), med Sacha Baron Cohen i rollen som spionen.

1969: Romferden som fikk navnet Apollo 10 begynte fra Kennedy Space Center i Florida. Apollo 10 var den fjerde bemannede ekspedisjonen i det amerikanske romprogrammet og ansett av NASA som en generalprøve («dress rehearsal») foran den forestående månelandingen i juli samme år. Romfartøyet med de tre astronautene Thomas Stafford, John Young og Eugene Cernan kretset rundt Månen 31 ganger og kom så nær overflaten som 15.6 kilometer. På hjemveien fra den åtte dager lange ekspedisjonen satte Apollo 10 det som fortsatt er gjeldende fartsrekord for et fartøy bemannet av mennesker. Kapselen nådde en hastighet av 39.897 km/t.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse