Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1536: Anne Boleyn ble halshogd i Tower of London. Boleyn var Henrik VIII’s andre hustru og dronning av England fra 1533. Opprinnelig hadde hun vært hoffdame for Henriks første hustru, Katarina av Aragon. Kongen måtte bruke mange år og all sin list på å forføre henne. Hennes ekteskap med kongen førte til det endelige bruddet mellom den engelske kronen og pavestolen i Roma. Som dronning førte Anne et overdådig hoff, men fremsto samtidig som en from kristen. Hun falt i unåde hos den rastløse kong Henrik etter at hun aborterte med et guttebarn. Som følge av et komplott ble hun anklaget for utroskap, incest og høyforræderi. Ifølge sir William Kingston, øverstkommanderende ved Tower, sa Anne morgenen før henrettelsen: «Jeg hører de sier bøddelen er dyktig, og jeg har så liten nakke.» Deretter lo hun hjertelig.

1836. Ni år gamle Cynthia Ann Parker ble kidnappet av comancher under et angrep på den hvite bosetningen Fort Parker i Texas. Da Parker ble sett av en hvit oberst noen år senere, var hun i 17-årsalderen og fullt integrert i stammen. Parker levde sammen med comanchene i 24 år. I løpet av denne tiden giftet hun seg med en av stammens fremstående krigere og ble mor til en høvding. I 1860 ble hun «befridd» av en gruppe Texas Rangers og mot sin vilje brakt tilbake til Texas. Hun tilpasset seg aldri sitt nye liv blant hvite, og forsøkte flere ganger å rømme tilbake til stammen. I 1871 valgte hun å sulte seg til døde, 43 år gammel. Historien om Cynthia Ann Parker utgjorde noe av inspirasjonen til John Fords klassiske westernepos «The Searchers» fra 1956.

1977: Den amerikanske sosietetskvinnen Sandra West ble gravlagt i en Ferrari. West var enke etter oljemagnaten Ike West og kjent for sin eksentrisitet. Før hun døde av en overdose medikamenter våren 1977, 38 år gammel, hadde West gitt detaljerte instruksjoner om sitt siste ønske: Hun ville gravlegges sittende bak rattet i sin kruttblå Ferrari 330, med setet i en behagelig, tilbakelent stilling og iført sin beste nattkjole. West fikk ønsket oppfylt. 19. mai 1977 ble sportsbilen med den døde kvinnen i førersetet senket i jorden på Alamo Masonic Cemetery i San Antonio, ifølge lokalpressen foran hundrevis av måpende tilskuere. For å ta motet fra eventuelle gravrøvere, ble graven etterfylt med betong. Graven til Sandra West og hennes Ferrari av 1964-modell har siden vært den mest besøkte på gravlunden.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse