Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1873: Tuborg bryggeri ble grunnlagt i Hellerup utenfor København. Bryggeriet fikk navn etter skjenkestedet Thuesborg, som en bryggerimester og krovert ved navn Jonas Thue hadde fått oppført på stedet i 1690-årene. De første årene produserte bryggeriet for det meste bayerøl. Det velkjente «Grøn Tuborg» – Danmarks første pilsner og et av landets mest solgte ølslag – ble lansert i 1880. Grunnlegger Philip W. Heyman hadde god nese for markedsføring. Blant annet introduserte han parasoller i Tuborg-farger som var godt synlige i bybildet, og på Rådhusplassen i København fikk han reist et 26 meter høyt observasjonstårn formet som en Tuborg-flaske. Tårnet står i dag i Hellerup. Tuborg Bryggerier fusjonerte med Carlsberg i 1970, og produksjonen ble med tiden flyttet. I de gamle lokalene i Hellerup ble det siste fatet med øl brygget i 1996.

1907: Den britiske forfatteren Daphne du Maurier ble født i London. Hun er særlig berømt for den gotiske romanen «Rebecca» fra 1938, filmet to år senere av thrillerkongen Alfred Hitchcock. Mindre kjent er det kanskje at Hitchcock også baserte filmen «Fuglene» (1963) på en historie av du Maurier. Som om ikke dette var nok, er den hårreisende grøsserklassikeren «Don’t Look Now» (1973, regi Nicolas Roeg) også bygd over en av du Mauriers noveller. Historien, som sto på trykk første gang i novellesamlingen «Not After Midninght» (1971), handler om et britisk ektepar som reiser til Venezia for å komme til hektene etter datterens død, men som snart får erfare at deres prøvelser ikke er over. Daphne du Maurier skrev nærmere 30 romaner, novellesamlinger og skuespill. Hun ble tildelt National Book Award for «Rebecca» i 1938.

1961: Gary Cooper døde i California, 60 år gammel. Cooper begynte som statist og stuntrytter i westernfilmer under stumfilmæraen og var allerede en etablert stjerne da han spilte inn sin første lydfilm i 1929. Med en naturlig, lavmælt spillestil og et intenst nærvær ble han et av de største mannlige skuespillernavnene i Hollywoods gullalder. I løpet av 35 år i bransjen spilte han nærmere 90 hovedroller. Hans mesterstykke var etter manges mening rollen som sheriff Will Keane i Fred Zinnemanns ukonvensjonelle western «High Noon» fra 1952. Rollen skaffet Cooper hans andre Oscar-pris for beste mannlige hovedrolle, den første var for Howard Hawks’ «Sergeant York» (1941). Gary Cooper ble også hedret med en Æres-Oscar i april 1961, bare fire uker før han døde av kreft.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse