Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1885: Victor Hugo døde i Paris, 83 år gammel. Hugo etterlot seg en stor litterær produksjon, men huskes nok aller best som forfatteren av «Les Misérables» («De elendige», 1862). Den episke romanen om livet på det franske samfunnets skyggeside spenner over 17 år og kretser om eksfangen Jean Valjean, en mann som har sonet 19 års slaveri for tyveri av et brød. Hugo skal ha fått ideen til figuren da han så en mann bli arrestert for den samme forbrytelsen på en gate i Paris. Forfatteren var selv i frivillig eksil på de engelske kanaløyene da han skrev romanen, etter et ramsalt angrep på keiser Napoleon III. Victor Hugo har mer enn noen annen dikter hatt status som fransk nasjonalskald. Det er anslått at to millioner franskmenn fulgte båren hans til graven i Panthéon i Paris, der Hugo deler krypt med dikterkollegene Alexandre Dumas og Émile Zola.

1915: Den verste jernbaneulykken i britisk historie inntraff i Dumfriesshire det sørlige Skottland. Klokken var 06.49 om morgenen da et sørgående troppetog med infanterisoldater, på vei til fronten i den pågående verdenskrigen, kolliderte med et stillestående lokaltog ved Quintinshill. Minuttet etter pløyde et nordgående ekspresstog fra London inn i de to vrakene. Gasslampene i troppetoget antente de gamle, utrangerte trevognene, som jernbaneselskapet hadde måttet sette i drift igjen på grunn av krigstidens materiellmangel. Ifølge øyevitner gikk overlevende offiserer omkring på ulykkesstedet og ga nådeskudd til soldater som var fanget i det brennende vrakgodset. Av de 226 personene som mistet livet i Quintinshill-katastrofen, var 215 soldater. Årsaken til ulykken var tjenestefeil begått av to signalmenn.

2017: 20 mennesker mistet livet og 250 ble skadd da en selvmordsbomber sprengte seg utenfor Manchester Arena i byen Manchester. Terrorangrepet skjedde da publikum strømmet ut fra arenaen etter en konsert med artisten Ariana Grande. Dagen etter tok IS på seg ansvaret for angrepet. Bombemannen, en 22-årig islamist født i Manchester av libyske foreldre, skal ha vært utestengt fra den lokale moskeen på grunn av sine ekstremistiske holdninger. Likevel sto han ikke på overvåkingspolitiets lister over personer som utgjorde en mulig terrorfare. Terrorangrepet i Manchester var det mest dødbringende på britisk jord siden juli 2005, da 52 mennesker mistet livet i en serie bombeangrep rettet mot Londons kollektivsystem.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse