Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1701: Kaptein Kidd ble hengt i London. William Kidd seilte som kaperkaptein i 1690-årene, med bemyndigelse fra den britiske kronen til å beslaglegge sjørøverskip og skip under fransk flagg. Med tiden begynte det å sive inn rapporter om at Kidds virksomhet hadde utartet til rent sjørøveri. Han ble arrestert i Boston i 1699 og plassert i Londons beryktede Newgate-fengsel. Noe av bakgrunnen for Kidds mytiske status er ryktene om at han skulle ha gravd ned store gullskatter. En mindre skatt ble funnet på Gardiners Island i hans egen levetid og brukt som bevis mot ham under rettssaken, men den dag i dag finnes det skattejegere som leter etter kaptein Kidds gull. I overensstemmelse med skikken ble sjørøveren hengt og siden druknet under tre tidevann. Deretter ble liket hengt opp til skrekk og advarsel i et jernbur over Themsen.

1984: «Paris, Texas» vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes. Med Wim Wenders i registolen, et manus av dramatikeren Sam Shepherd, filmmusikk av Ry Cooder og skuespillerne Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski og Dean Stockwell i bærende roller, skulle den lavmælte roadmovien bli en av 1980-tallets store kultfilmer. Tørre og livløse ørkenlandskaper, nedslitte eksteriører og en kresen bruk av farger, samt tonene fra Ry Cooders steelgitar, bidro sterkt til filmens egenartede stemning. Harry Dean Stanton hadde rundt 100 filmer bak seg da han fikk tilbud om å spille hovedrollen som den tilsynelatende stumme og desorienterte Travis. Han skal ha sagt til regissør Wenders: «Etter alle disse årene, fikk jeg endelig rollen jeg alltid har ønsket å spille.»

1992: Den italienske dommeren Giovanni Falcone ble drept i et attentat utenfor Palermo. Falcone var sentral i kampen mot den sicilianske mafiaen på 1980- og 90-tallet. I samarbeid med sin venn og kollega Paolo Borsellino fikk han rullet opp flere mafianettverk og dømt hundrevis av mafiosos til lange fengselsstraffer. Blant annet medvirket han til at 475 mafiamedlemmer ble stilt for retten under en mammutrettssak i 1987. Falcone var på vei til flyplassen i Palermo, da en bombe ble utløst under motorveien og drepte alle i bilen han satt i. 57 dager senere ble også hans kollega Paolo Borsellino drept i et bombeattentat. Begge attentatene ble utført av den såkalte Corleonesi-fraksjonen av siciliansk mafia, med bakgrunn fra byen Corleone. Som en honnør til de to dommerne er flyplassen i Palermo omdøpt til Aeroporto Falcone e Borsellino.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse