Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1963: Minst 2000 mennesker mistet livet i en tsunami ved Vajont-demningen nord for Venezia. Demningen var fullført bare tre år tidligere, men geologer mistenkte at vannmassene allerede hadde gjort fjellene rundt dammen ustabile. 9. oktober 1963 gikk et steinras i dammen som utløste en 250 meter høy flodbølge. Bølgen veltet over demningen og ut i dalen nedenfor, der den feide vekk flere landsbyer. Verst rammet var Longarone, der bare rådhuset og et kirketårn sto igjen. Etter katastrofen kom det fram at lokale myndigheter hadde hemmeligholdt advarsler fra geologene om at et stort ras kunne være i emning. Selve Vajont-demningen var nesten uberørt av flodbølgen, men ble straks tatt ut av bruk og står i dag som et monument over katastrofen. Sykkelrittet Giro d’Italia hedret ofrene for ulykken ved 50-årsmarkeringen i 2013, da starten på 12. etappe var lagt til Longarone.

1967: Ernesto «Che» Guevara ble henrettet i Bolivia, mistenkt for forsøk på å starte revolusjon i landet. Argentinskfødte Guevara var blitt overbevist marxist etter en rundreise gjennom Latin-Amerika på motorsykkel i 1951. Åtte år senere var han en av de ledende skikkelsene under revolusjonen på Cuba, der Fulgencio Batista og hans diktatur ble styrtet. Guevara ble utnevnt til direktør for Cubas nasjonalbank og deretter industriminister. I 1965 gikk han ut av regjeringen for å fortsette den revolusjonære kampen på det latinamerikanske kontinentet. Etter sin død ble «Che» et revolusjonært symbol over hele den vestlige verden. Fotografen Alberto Kordas ikoniske bilde av ham, tatt 5. mars 1960, var et av det 20. århundres mest reproduserte portretter.

1974: Den tyske industrimannen Oskar Schindler døde i Niedersachsen, 66 år gammel. Schindler hadde meldt seg inn i nazipartiet i 1939, men blitt overbevist antinazist etter å ha vært vitne til massakrene i den jødiske gettoen i Kraków i 1942. I løpet av krigen skal han ha reddet livene til 1200 jødiske arbeidere ved å ansette dem i fabrikkene sine, med henvisning til at de var viktige for krigsinnsatsen. Ved krigens slutt hadde han brukt opp hele formuen sin på bestikkelser av det nazistiske byråkratiet. Han emigrerte til Argentina i 1949 og forsøkte seg blant annet som hønseoppdretter, men vendte pengelens tilbake til Vest-Tyskland i 1958. De siste årene av sitt liv levde han til dels på donasjoner fra såkalte Schindler-jøder. Oskar Schindler ble kjent for en hel verden gjennom Steven Spielbergs film «Schindlers liste» (1993), basert på romanen «Schindlers ark» (1982) av australieren Thomas Keneally. Schindler er gravlagt i Jerusalem.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse