Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1805: Den engelske sjøhelten Lord Horatio Nelson falt i slaget ved Trafalgar. Admiralen ble truffet av en muskettkule i ryggen i kamp med den fransk-spanske flåten. Nelson hadde bare vært tjue år gammel da han fikk kommandoen over sitt første skip, som den yngste kapteinen i Royal Navy. Da han falt ved Kapp Trafalgar 27 år senere, var han en herdet kriger. I 1794 hadde han mistet synet på høyre øye under et angrep på franske stillinger på Korsika, i 1797 år senere hadde han fått skutt av seg høyre arm under et mislykket angrep på den spanske flåten. Til tross for Nelsons død ved Trafalgar gikk britene seirende ut av slaget, som ble avgjørende i krigen mot Napoleon. Et 62 meter høyt monument over sjøhelten ble avduket på Trafalgar Square i London i 1843.

1962: Hurtigruteskipet MS «Sanct Svithun» forliste ved Folda utenfor trøndelagskysten. Skipet hadde forlatt Trondheim samme formiddag med 89 personer om bord på vei mot Rørvik. Underveis kom skipet drastisk ut av kurs, og kl. 21.55 grunnstøtte det utenfor Nordøyan fyr. En drøy time senere gikk skipet ned. I ettertid er det blitt spekulert på hvordan «Sanct Svithun» kunne ha kommet hele 18 nautiske mil ut av kurs. Siden alle som sto på broa under den siste vakten omkom i forliset – inkludert kapteinen, førstestyrmannen, rormannen og losen – er årsaken til feilnavigasjonen aldri blitt helt klarlagt. En teori går ut på at det oppsto en misforståelse mellom los og rormann. «Sanct Svithun»-forliset er den største tragedien som har rammet Hurtigrutene i fredstid. Totalt 41 mennesker mistet livet i ulykken.

1984: Filmskaperen Francois Truffaut døde av hjernesvulst utenfor Paris, 52 år gammel. Sammen med Jean-Luc Godard regnes han som det kanskje største navnet innen den nye bølgen («la nouvelle vague») som skylte inn over fransk filmindustri fra slutten av 1950-årene. Bølgen var preget av unge, utålmodige filmskapere som ville erstatte det de oppfattet som stivnede konvensjoner med et mer lekende, instinktivt filmspråk. Truffaut langfilmdebuterte som 27-åring med «De 400 slagene» (1959), som også skulle bli et av hans mest berømte verk. I 1974 vant han Oscar-pris for beste fremmedspråklige film med «Natteffekt» («La Nuit américaine»). Truffaut var en stor beundrer av Alfred Hitchcock. I 1966 ga han ut en bok basert på en ukelang serie med intervjuer han hadde gjort med «spenningens mester».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse