Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 november 2023 02:00
Del på Facebook

1969: Pelé scoret sitt mål nummer 1000 som profesjonell fotballspiller. Det brasilianske ballgeniet satte inn jubileumsmålet på straffespark for klubben Santos i en kamp mot Vasco da Gama. Kampen gikk på Estádio do Maracanã i Rio de Janeiro, og målet gikk inn i brasiliansk fotballfolklore som «O Milésimo» (Det Tusende). Samme sted hadde Pelé i 1961 scoret et av sine mest legendariske mål da han fikk ballen på egen sekstenmeter, driblet seg over hele banen og skjøt utagbart i nettet bak keeperen til Fluminense. Målet var så oppsiktsvekkende at det ble laget en egen plakett til minne om det, ifølge Wikipedia med påskriften: «Det vakreste målet i Maracanãs historie.» Pelé (egentlig Edson Arantes do Nascimento) var et av sportsverdenens største navn i det 20. århundre. Han døde 29. desember 2022, 82 år gammel.

1969: Charles «Pete» Conrad og Alan Bean ble de tredje og fjerde menneskene i historien til å vandre på Månens overflate. De to astronautene var mannskap på måneferden som gikk under navnet Apollo 12. Snaut fire måneder tidligere hadde Neil Armstrong og «Buzz» Aldrin blitt de første til å sette foten på Månen, Armstrong med de berømte ordene: «That’s one small step for a man, one giant leap for mankind». Pete Conrad hadde Armstrongs ord i tankene da han steg ned på måneoverflaten, og utbrøt: «Man, that may have been a small one for Neil, but that’s a long one for me.» Ytterligere åtte atronauter har vandret på månen etter Conrad og Bean. Dermed er det til sammen 12 mennesker i historien som med rette har kunnet kalle seg månefarere.

1984: Opptil 600 mennesker kan ha mistet livet da et tankanlegg for flytende petroleumsgass eksploderte i byen San Juanico i Mexico. Anlegget tilhørte det statlige oljeselskapet Pemex og omfattet 54 petroleumstanker av varierende størrelse. Katastrofen skjedde under fylling av tankene, da en uoppdaget lekkasje i en rørledning førte til at en gassky la seg over området. Da skyen nådde åpen ild, eksploderte tankene. Bare fem personer omkom på selve anlegget. Flertallet av de drepte var beboere i boligkvarterene omkring, der den kolossale varmeutviklingen brente ofrene til aske i løpet av sekunder. Ifølge Wikipedia var katastrofen i San Juanico den dødeligste på et anlegg for brannfarlig materiale siden 1921, da deler av den tyske byen Ludwigshafen ble utvisket i en liknende ulykke.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse