Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 desember 2023 02:00
Del på Facebook

1737: Instrumentmakeren Antonio Stradivari (latinisert form: Stradivarius) døde i Cremona. Italieneren regnes som den mest betydningsfulle fiolinbyggeren gjennom alle tider. Av de drøyt 1100 instrumentene han antas å ha etterlatt seg, var 960 fioliner, de øvrige for det meste celloer og bratsjer. Omkring 650 av fiolinene er bevart. Et perfekt eksemplar kan i dag ha en markedsverdi på flere titalls millioner kroner. Stradivarius’ instrumenter er sagnomsuste for sin vakre og fyldige klang, som ifølge enkelte eksperter synes å åpne seg og tilta i styrke når den bærer over lengre avstander. Likevel har det vist seg lettere sagt enn gjort å identifisere den lovpriste lyden. I en mye omtalt blindtest i BBC radio i 1977 klarte testpanelet (som blant annet omfattet fiolinisten Isaac Stern) ikke å bestemme hvilken av fiolinene som var en vaskeekte «Strad».

1878: Josef Stalin ble født i småbyen Gori i det nåværende Georgia, under navnet Josef Vissarionovitsj Dzjugasjvili. Faren var en alkoholisert skomaker, og ifølge ungdomsvenner av Stalin bidro farens brutalitet til at gutten utviklet et intenst hat til autoriteter. Etter at faren forlot familien ble Stalin oppdratt av moren, som ønsket at sønnen skulle bli prest. Han ble sendt på menighetsskole og gikk senere på presteseminar i Tbilisi. En lege skal ha overhørt en samtale mellom mor og sønn mange år senere, da Stalin var blitt Sovjetunionens diktator. Ifølge legen spurte moren: «Josef, hvem er du nå?» Stalin sa: «Husker du tsaren? Vel, jeg er som tsaren.» Moren så på ham og svarte: «Det hadde vært bedre om du var blitt prest.»

1912: Amatørarkeologen Charles Dawson annonserte at han hadde funnet den mye omtalte «missing link» mellom mennesket og apeslekten. Funnet besto av en skalle med underkjeve som skulle ha blitt gravd ut fra et grustak i Piltdown i East Sussex, og som derfor fikk navnet Piltdownmannen. Skallens ekthet og betydning var omstridt fra første stund. Likevel vakte Dawsons funn enorm interesse, og entusiastene holdt Piltdownmannen for å være et endelig bevis på at Darwins utviklingsteori var korrekt. Først i 1953 kunne en gruppe forskere endelig slå fast at den merkelige skallen var et falsum. Kjevebeinet viste seg å skrive seg fra en orangutang, tennene var fra en sjimpanse og selve skallen hadde tilhørt et middelaldermenneske. Piltdownmannen huskes som en av arkeologihistoriens mest berømte forfalskninger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse