1916: Et møte i Canadas nasjonalforsamling fikk en brå slutt da det brøt ut brann i parlamentsbygningen i Ottawa. Brannalarmen gikk ved 20.30-tiden, mens Underhuset var samlet til kveldssesjon. Møtet måtte avbrytes og de folkevalgte styrte på dør mens trepanelet mange steder i bygningen sto i lys lue. Noen av representantene dannet lenke for å redde møbler og malerier fra flammene, men snart måtte også de trekke seg tilbake. Morgenen etter var det meste av hovedbygningen fullstendig utbrent, inkludert det mektige Victoria Tower, der tårnklokken hadde fortsatt å slå hver time inntil den styrtet ned i flammehavet. Til sammen sju mennesker mistet livet i brannen. Blant dødsofrene var noen kvinner som hadde sittet på galleriet i parlamentssalen under møtet, og som i stedet for å evakuere hadde satt kursen for garderoben for å løse ut kåpene sine.
1972: Den japanske byen Sapporo ble gjenstand for verdens oppmerksomhet da de 11. olympiske vinterlekene begynte. Opprinnelig skulle byen være vertskap for vinter-OL i 1940, men etter angrepet på Kina i 1937 måtte Japan si fra seg arrangementet. Vinterlekene i Sapporo var de første som gikk av stabelen i et asiatisk land. En av lekenes store profiler var den norsktalende nederlenderen Ard Schenk, som tok gull på alle de tre lengste distansene i lengdeløp på skøyter. Samme år vant han også VM og EM. Magnar Solberg (20 km skiskyting) og Pål Tyldum (50 km langrenn) tok Norges to gullmedaljer. Spanjolen Francisco Fernández Ochoa sto for lekenes største sensasjon da han vant slalåmrennet. Dermed kunne han reise hjem med Spanias første (og fortsatt eneste) gullmedalje fra et vinter-OL.
1998: For første gang på 135 år ble en kvinne henrettet i Texas. Karla Faye Tucker hadde begått et dobbeltdrap sammen kjæresten sin i 1983 og siden tilbrakt 14 år på dødscelle. I løpet av denne tiden hadde hun etter eget utsagn blitt en reformert kristen. FN, pave Johannes Paul II og direktøren ved Huntsville-fengselet var blant de mange som henstilte til myndighetene i Texas om å spare kvinnens liv. Bare timer før hun skulle henrettes med giftsprøyte, søkte Tucker daværende Texas-guvernør (og senere president) George W. Bush om benådning. Bush avslo søknaden. Henrettelsen av den 38-åringe kvinnen vakte protester fra dødsstraffmotstandere både i USA og en rekke europeiske land, blant dem Norge. 5. februar 1998 skrev VG på lederplass: «Karla Faye Tucker skulle ha vært i live i dag. La hennes navn ikke bli glemt!»
(©NTB)