Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 januar 2019 05:55
Del på Facebook
Ålesund før brannen 1904 Foto: Riksantikvaren
Ålesund før brannen 1904 Foto: Riksantikvaren

1556: Historiens mest dødbringende jordskjelv rammet Shaanxi-provinsen i det sentrale Kina. Skjelvet skal ha inntruffet om morgenen, og var ifølge overleveringene så kraftig at det «flyttet fjell og floder». Det antas at 830.000 mennesker mistet livet i katastrofen. I de hardest rammede distriktene omkom trolig 60 % av innbyggerne, mens enkelte landsbyer var fullstendig utradert. En av årsakene til de enorme dødstallene var at en betydelig del av befolkningen i området bodde i kunstig utgravde huler. Da skjelvet kom, raste hulene øyeblikkelig sammen over dem. Geologer har anslått styrken i Shaanxi-skjelvet til 8 på momentmagnitude-skalaen. Shaanxi-provinsen er også kjent for den merkelige terrakottahæren, som består av 8000 soldatskulpturer i naturlig størrelse. Hæren ble oppdaget i 1974.

1904: Ålesund ble herjet av brann. Minst 10.000 mennesker ble hjemløse i brannen, som ifølge Wikipedia slukte 850 av byens 1100 bygninger. I østre bydel brant alle husene ned så nær som ett: Grensegata 2. Det såkalte Waldehuset kom på mirakuløst vis helt uskadd fra katastrofen, og er da også blitt hetende «mirakelhuset» på folkemunne. Legenden forteller at en mann ved navn Anders Nord, som bodde i huset, fikk besøk av en engel dagen før brannen. Engelen sa til ham at han ikke måtte forlate huset den påfølgende dag, fordi det var Guds plan å spare det. Nord gjorde som han hadde fått beskjed om, og huset ble stående. Waldehuset ble overtatt av pinsekirken i 2012. Siden 2014 har det vært museum og kafé.

1960: Oseanografene Jacques Piccard og Don Walsh foretok det dypeste bemannende ubåtdykket i den menneskelige historie. De to nådde 10.912 meter ned under havoverflaten om bord i dypvannsubåten «Trieste». Dykket ble foretatt på Challengerdypet i Marianergropen utenfor Filippinene, det dypeste kjente stedet i verdenshavene. Den spektakulære bragden fant sted midt under det bitre teknologikappløpet mellom USA og Sovjetunionen, og ble ansett som en triumf for amerikanerne. Klokkeprodusenten Rolex, som innså reklameverdien av rekorddykket, hadde på forhånd overtalt oseanografene til å feste fabrikkens nyutviklede dykkerur til utsiden av «Trieste». De to kunne rapportere at uret gikk prikkfritt på nær 11.000 meters dyp. Jacques Piccard har skildret dykket i boka «Seven Miles Down».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse