Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 november 2019 02:00
Del på Facebook
Maleri av H.C. Andersen. Foto: Wikimedia Commons
Maleri av H.C. Andersen. Foto: Wikimedia Commons

1843: H.C. Andersens allegoriske eventyr «Den grimme ælling» (norsk: «Den stygge andungen») kom ut første gang. Fortellingen, som er en av danskens mest populære, handler om en andunge som blir hundset og plaget av de andre ungene i andegården fordi de mener den er for klumpete og stygg. Først mot slutten av historien går det opp for andungen (og leseren) at den i virkeligheten er en svane. Eventyret er blitt tolket som en skildring av dikterens egen følelse av utenforskap i barndom og tidlig ungdom. Da kritikeren Georg Brandes en gang spurte ham om han ikke kunne tenke seg å skrive en selvbiografi, svarte Andersen at han allerede hadde gjort det – under tittelen «Den grimme ælling». Walt Disney lagde to animasjonsfilmer med tittelen «The Ugly Duckling» i løpet av 1930-årene. Den siste (1939) ble belønnet med Oscar-pris.

1918: Klokken fem om morgenen signerte en tysk delegasjon våpenhvileavtalen som i praksis gjorde slutt på 1. verdenskrig. Begivenheten fant sted i en parkert jernbanevogn i Compiègneskogen i det nordlige Frankrike. Ifølge avtalen skulle våpenstillstanden tre i kraft klokken elleve samme formiddag. Historikeren Joseph Persico har anslått at så mange som 3.000 soldater falt i de seks timene som gikk fra undertegnelsen og fram til våpenhvilen trådte i kraft. Den siste britiske soldaten falt kl. 9.30, den siste franskmannen 10.45. Kanadieren George Lawrence Price ble skutt av en tysk snikskytter kl. 10.58. Den aller siste soldaten som falt i 1. verdenskrig var amerikaneren Henry Gunther, som fikk en tysk maskingeværsalve i kroppen da det gjensto bare ett minutt av krigen.

2004: PLOs formann Yasser Arafat døde på et sykehus i utkanten av Paris, 75 år gammel. Legene ved sykehuset oppga at Arafat var død av massiv hjerneblødning. Ettersom Arafat ikke ble obdusert, har hans død likevel vært gjenstand for mye spekulasjon. Ifølge Wikipedia meldte en fransk avis at dødsårsaken hadde vært skrumplever, men at det var blitt hemmeligholdt fordi tilstanden forbindes med alkoholisme. En israelsk avis rapporterte at PLO-lederen i virkeligheten var død av aids. Palestinske kilder hevdet at på sin side at han var blitt giftmyrdet. Sommeren 2012 meldte TV-kanalen Al Jazeera at Arafat ifølge nye undersøkelser var blitt forgiftet med polonium. Prøver av Arafats levninger ble oppgravd og analysert i november 2012. Et år senere konkluderte franske og russiske eksperter med at PLO-lederen hadde dødd av naturlige årsaker.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse