Annonse
Annonse
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1934: Den sovjetiske partisekretæren Sergej Kirov ble myrdet i Leningrad. Drapet utløste massearrestasjoner og påfølgende rettssaker mot ledende medlemmer av kommunistpartiet. Den omfattende utrenskningen i partiets rekker var beordret av Stalin, og har gått inn i historien under betegnelsen Moskvaprosessene. Nærmere 50 personer fikk dødsdom under prosessene. Ifølge Store norske leksikon dannet rettssakene likevel bare høydepunktene i en utrenskning som rammet millioner av mennesker, og som særlig var rettet mot partiveteraner med fartstid tilbake til revolusjonen i 1917. Historikere har spekulert på om Stalin selv kan ha beordret drapet på Sergej Kirov, som et påskudd til å konsolidere sin makt i kommunistpartiet.

1948: Donald Duck & Co kom ut for første gang i Norge. Tegneserien om Donald og de andre figurene i Andeby hadde gått som striper i norske publikasjoner siden 1936, men fikk nå sitt eget blad som kom ut ukentlig i et opplag på 40.000. På grunn av papirrasjoneringen var heftet på bare 20 sider. Halvparten av sidene var dessuten trykt i svart/hvitt. Bladet kostet 50 øre, og bød blant annet på en historie om Donalds innsats som frivillig brannmann. Et feilfritt eksemplar av premierenummeret fra 1. desember 1948 har i dag betydelig samleverdi. Det har derimot ikke kopien som Hjemmet utga i 300.000 eksemplarer ved 40-årsjubileet i 1988, der forlaget glemte å opplyse om at det dreide seg om et opptrykk. Ifølge eksperter kan kopien gjenkjennes på at Donald har lyseblå jakke på omslaget. I originalutgaven fra 1948 er jakken mørkeblå.

1955: 42 år gamle Rosa Parks nektet å overlate sitteplassen sin til en hvit mann på en buss i byen Montgomery i Alabama. Den afroamerikanske kvinnen ble arrestert og fengslet, men løslatt kort etter mot kausjon fra lokale borgerrettsforkjempere. Hendelsen førte til en massiv boikott av busselskapene i Montgomery, og til at amerikansk høyesterett i 1956 erklærte raseskillelovene i Alabama for grunnlovsstridige. Etter sin modige protesthandling ble Rosa Parks et symbol for hele den amerikanske borgerrettsbevegelsen. I 1996 ble hun tildelt Presidentens frihetsmedalje av president Bill Clinton. Parks døde i 2005, 92 år gammel. Bussen hun reiste med 1. desember 1955 er i dag utstilt ved The Henry Ford Museum i Michigan.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte