Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Jacques-Louis Davids berømte maleri fra 1801 av Napoléon som krysser Sankt Bernhard. Foto: Wikipedia
Jacques-Louis Davids berømte maleri fra 1801 av Napoléon som krysser Sankt Bernhard. Foto: Wikipedia

1804: Napoleon kronet seg selv til keiser av Frankrike. Seremonien foregikk i Notre-Dame-katedralen i Paris, i motvillig nærvær av pave Pius VII. De rundt 5000 som var møtt fram for å bivåne seremonien fikk se Napoleon ankomme i en kroningskappe av hvit fløyel med hermelinskanter. To orkestre og et firehundrestemmers kor besørget musikken. Seremoniens høydepunkt var da Napoleon satte den rikt utsmykkede keiserkronen, som var spesiallaget for anledningen, på sitt eget hode. Han kronet deretter egenhendig sin hustru Joséphine til keiserinne. Som en del av høytideligheten ble også en ubemannet ballong forsynt med 3000 tente lys sendt opp mot pariserhimmelen. Napoleons krone er i dag utstilt i Louvre-museet.

1811: 45 menneskeliv gikk tapt i en rasulykke ved Arnafjorden i Vik i Sogn. I dagene forut for raset hadde det falt uvanlig store nedbørsmengder over Vestlandet. Katastrofen inntraff ved totiden om natten, da et mindre steinras løsnet oppe i fjellsiden over bygda Nese. Raset rev med seg svære jord- og steinmasser som knuste hele gårder og dro enkelte bygninger med seg så langt som 700 meter. Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane oppgir at bare 16 av de 61 personene som befant seg i bygda kom fra ulykken med livet. På et enkelt gårdsbruk med tre familier var det bare en liten gutt som overlevde. Det høye dødstallet er blitt forklart med at husene på Nese var bygd i klyngetun, med mange mennesker samlet på små områder. 34 av de omkomne ble aldri funnet.

1905: Industrimannen Sam Eyde grunnla Norsk Hydro. Selskapet bar opprinnelig navnet Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab, og ble opprettet for å utnytte en ny metode for framstilling av nitrogengjødsel. Eyde hadde selv utviklet metoden sammen med fysikkprofessoren Kristian Birkeland. I årene etter etableringen bygde selskapet en rekke fabrikker og kraftverk. Blant dem var Vemork-anlegget på Rjukan, senere åsted for den berømte sabotasjeaksjonen under 2. verdenskrig. Kristian Birkeland trakk seg ut av Hydro i 1907. Sam Eyde ble derimot sittende som selskapets generaldirektør til 1917. Eyde har gitt sin personlige skildring av Norsk Hydros pionertid i memoarboka «Mitt liv og mitt livsverk», utgitt i 1939. Han døde i 1940.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse