Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Maleri av George Washington, USAs første president. Foto: Wikimedia Commons
Maleri av George Washington, USAs første president. Foto: Wikimedia Commons

1697: Studenten Thomas Aikenhead ble den siste i Storbritannia til å henrettes for blasfemi. Aikenhead hadde kalt Bibelen for «Ezras fabler» og karakterisert innholdet i den som «toskeskap, meningsløsheter og selvmotsigelser». Den siste briten som ble fengslet for blasfemi var sosialisten og ateisten John William Gott i 1922. I Norge ble Arnfred Olsen den siste blasfemidømte i 1912, da han fikk 10 kroner i bot for en artikkel i bladet Fritenkeren. Sistemann til å bli tiltalt for blasfemi var forfatteren Arnulf Øverland, som i 1933 måtte møte i retten etter å ha holdt foredraget «Kristendommen – den tiende landeplage» i Det Norske Studentersamfund. Etter frikjennelsen av Øverland var den såkalte blasfemiparagrafen (Straffelovens § 142) sovende inntil 2015, da den ble fjernet fra lovverket.

1790: George Washington holdt den første såkalte State of the Union-talen foran den amerikanske kongressen. Ifølge grunnloven skal presidenten «fra tid til annen» gi en redegjørelse for rikets tilstand, samt orientere kongressen om sin politiske agenda. I 1801 valgte Thomas Jefferson å bryte sedvanen med å møte personlig i kongressen, og overleverte i stedet talen skriftlig. Jeffersons begrunnelse var at den muntlige redegjørelsen etter hans mening smakte for mye av trontale, og dermed av monarki. Tradisjonen med personlig oppmøte ble først gjeninnført av Woodrow Wilson i 1913. Harry Truman holdt den første TV-overførte talen i 1947, og presidentens State of the Union-tale er i dag en stor mediebegivenhet i USA.

1981: UFO-observasjonen som er blitt kalt «den mest veldokumenterte gjennom alle tider» fant sted i Trans-en-Provence i Frankrike. En bonde arbeidet på åkeren sin da han plutselig hørte en vislende lyd. I neste øyeblikk skal et tallerkenformet objekt ha landet bare 50 meter fra ham. Ifølge bonden skal objektet ha tatt av igjen nesten med det samme, og fløyet videre i nordøstlig retning. Det spesielle med saken var at fartøyet angivelig hadde etterlatt seg fysiske spor i form av svimerker og avtrykk i åkeren, noe som skal være sjeldent i UFO-sammenheng. Det franske romforskningsinstituttet studerte sporene i to år uten å finne en naturlig forklaring på fenomenet, til stor begeistring for UFO-entusiaster.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse