Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Henrik Ibsen. Foto: Wikimedia Commons
Henrik Ibsen. Foto: Wikimedia Commons

1885: Henrik Ibsens skuespill «Vildanden» ble uroppført på Den Nationale Scene i Bergen. Gunnar Heiberg hadde regien. «Den store Originalitet i selve Sujettet og den overlegne Realisme i Behandlingen virker i forbausende Grad fængslende og gribende,» skrev Bergens Tidende i sin anmeldelse, og fortsatte: «Den samlede Udførelse maa betegnes som i højeste Grad ærefuld for Theatret.» Også Bergensposten var begeistret: «Stykket er gjennemgaaende af betydelig scenisk Virkning, sidste Akt endog af overvældende.» Avisens anmelder fant likevel grunn til å bemerke at den første delen av oppsetningen virket noe stiv: «Hovedrollerne har ligefra Begyndelsen altfor lidt af den lette, jævne og hverdagslige touche fra Livet.»

1909: Polfareren Ernest Shackleton satte foten på det sørligste punktet som noe menneske hadde nådd til da. Begrepet «Farthest South» betegner menneskehetens fremrykning mot Sydpolen gjennom århundrene, fra oppdageren Ferdinand Magellan gjorde strandhogg på det antarktiske kontinentet i 1520. James Cook, James Clark Ross og nordmannen Carsten Borchgrevink var blant dem som hadde holdt Farthest South-rekorden før Ernest Shackleton og hans menn plantet «Union Jack» i isen i 1909, 180 km fra Sydpolen. Shackleton fikk ikke nyte rekorden sin lenge. Den ble slått av Roald Amundsen 7. desember 1911, en uke før den norske Fram-ekspedisjonen nådde polpunktet.

1927: 78 barn mistet livet da The Laurier Palace Theatre i Montreal brant ned under en kinoforestilling for barn, i det som er blitt kalt «The Saddest Fire». Katastrofen inntraff på en søndag. Under minnestunden for de omkomne benyttet erkebiskopen av Montreal anledningen til å antyde at ulykken var en konsekvens av moralsk forfall. «Hvorfor,» spurte erkebiskopen, «tillater man at gledeshus av det slaget som her brant ned, holder åpent på hviledagen?» Han uttrykte også et inderlig ønske om at kinoforestillinger etter dette måtte bli forbudt for barn. Erkebiskopens syn vakte atskillig gehør i befolkningen, der det også var krefter i sving for å forby all kinodrift for godt. Få måneder etter brannen ble det vedtatt en lov om barneforbud i kinosaler i Montreal og det øvrige Quebec. Det skulle gå 33 år før barna i provinsen igjen fikk lov til å gå på kino.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse