1927: Fritz Langs filmklassiker «Metropolis» hadde premiere i Berlin. Den dystopiske skildringen av et fremmedgjort, futuristisk storbysamfunn hadde tatt nesten et år å filme, og de monumentale massescenene i filmen skal ha omfattet 37.000 statister. Til Fritz Langs bekymring fant det storslåtte filmverket hans to varme beundrere i Adolf Hitler og hans propagandaminister Josef Goebbels. Sistnevnte var så begeistret at han i 1933 tilbød Lang stillingen som sjef for det tyske UFA-studioet. Ifølge Lang forsikret Goebbels at hans jødiske herkomst ikke var til hinder for ansettelsen, for som han sa: «Herr Lang, vi bestemmer hvem som er jødiske og hvem som ikke er det.» Fritz Lang emigrerte fra Tyskland året etter. Han var amerikansk statsborger fra 1939.
1929: Tegneserien Tintin sto på trykk for første gang. Serien om den unge journalisten Tintin var signert Hergé, et psevdonym for den belgiske tegneserieskaperen Georges Remi. Allerede den første historien – «Tintin i Sovjet» – var preget av en kulturell sjåvinisme som har forskrekket ettertiden. Dette trekket ved serien ble ikke mindre påtakelig i album nummer to, «Tintin i Kongo» (1930), som også har høstet kritikk for hovedpersonens grusomhet mot dyr. I en særlig beryktet scene sprenger Tintin et neshorn i lufta med dynamitt. Med sine rene, uttrykksfulle tegninger har Tintin likevel vært et forbilde for mange tegneserieskapere. Serien ble også en av Europas mest populære i det 20. århundre, oversatt til 50 språk og solgt i 200 millioner album. Hergé rakk å fullføre 23 album før han døde i 1983, 75 år gammel.
1945: Rod Stewart ble født i London. Stewart ble kjent som vokalist i Jeff Beck Group og senere i Faces, men det var solokarrieren som skulle gjøre den hese stemmen hans berømt over en hel verden. Det store gjennombruddet kom i 1971 med «Every Picture Tells a Story», hans tredje soloplate, og singelen «Maggie May». En periode toppet både albumet og singelplaten hitlistene i USA og Storbritannia samtidig. Med plater som «Never a Dull Moment», «Atlantic Crossing», «A Night on The Town» og «Blondes Have More Fun», klatret Stewart opp blant de mest lysende av 1970-tallets popstjerner. Om de to neste tiårene ble en nedtur, klarte Stewart å revitalisere karrieren etter årtusenskiftet med plateserien «The Great American Songbook». I desember 2019 ble han den eldste mannlige artisten som noensinne har toppet britiske hitlister.
(©NTB)