Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Nils Reiersens nyklassisistiske bygning på Arne Garborgs plass 4 på Hammersborg i Oslo var Deichmans hovedbibliotek fra 1933 til ut 2019. Foto: J. P. Fagerback / Wikimedia Commons
Nils Reiersens nyklassisistiske bygning på Arne Garborgs plass 4 på Hammersborg i Oslo var Deichmans hovedbibliotek fra 1933 til ut 2019. Foto: J. P. Fagerback / Wikimedia Commons

1785: Deichmanske bibliotek åpnet dørene i Oslo. Biblioteket har navn etter kanselliråd Carl Deichman, som fem år tidligere hadde testamentert sin private boksamling på 6069 bind og 261 manuskripter til offentligheten. Kansellirådens gave dannet grunnlaget for det som skulle bli Norges første folkebibliotek. Ifølge Oslo byleksikon hadde biblioteket lokaler i Overhoffrettens gård i Rådhusgata 13 de første årene. Senere flyttet hovedbiblioteket rundt til en rekke ulike adresser, inntil det endelig kunne etablere seg i egen bygning på Hammersborg i 1933. Bygningen var tegnet i nyklassisistisk stil av arkitekt Nils Reiersen. Hovedfilialen på Hammersborg stengte dørene 30. desember 2019. Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika skal etter planen åpne 28. mars i år.

1976: Den britiske kriminalforfatteren Agatha Christie døde i sitt hjem i Oxfordshire, 85 år gammel. Ifølge Wikipedia etterlot hun seg 66 krimromaner, 14 bind med kriminalnoveller, 17 teaterstykker og seks kjærlighetsromaner (de siste utgitt under psevdonymet Mary Westmacott). Christie huskes som mesteren av det skarpsindige detektivmysteriet, som oftest fortalt med et minimum av blodige effekter, men med desto større vekt på den spissfindige intrigen. Hun står oppført i Guinness’ rekordbok som den mestselgende romanforfatteren gjennom alle tider. Blant dem som kunne styre sin begeistring for bøkene hennes var forfatteren Raymond Chandler, som i essayet «The Simple Art of Murder» kritiserte Christies historier for å være formelbaserte og virkelighetsfjerne.

1979: En 18-årig hjelpepleier tilsto å ha begått seriemord på pasienter ved Malmö Östra Sjukhus i Sverige. Anders Hansson var blitt ansatt på arbeidstiltak ved en demensavdeling på sykehuset i september 1978. Tre uker senere drepte han en blind pasient ved å lokke ham til å drikke en blanding av vann og etsende rengjøringsmiddel. Ytterligere 23 pasienter på avdelingen døde under uklare omstendigheter før 18-åringen ble pågrepet. Det medvirket til tragediens omfang at den ansvarlige legen på sykehuset mente ofrene hadde dødd av naturlige årsaker. I politiavhør tilsto Hansson 27 drap og 15 drapsforsøk, men fordi flere av tilfellene var vanskelige å bevise, ble han til slutt dømt for 11 drap og 16 drapsforsøk. Som motiv oppga han at han syntes synd på pasientene. Hansson var den verste kjente seriemorderen i svensk historie.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse