Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Christian VI av Danmark (1699-1746). Foto: Wikimedia Commons
Portrett av Christian VI av Danmark (1699-1746). Foto: Wikimedia Commons

1736: Kong Christian VI innførte tvungen konfirmasjon i Danmark-Norge. Den nye loven innebar at alle borgere før fylte 19 år skulle eksamineres i den kristne tro, og innvies i kirken gjennom håndspåleggelse og forbønn. Den medførte også at forevisning av konfirmasjonsattest var påkrevet for enhver som skulle rekrutteres til militærtjeneste, inngå ekteskap, være vitne i retten eller fadder ved dåp. Ifølge Wikipedia kunne den som ennå var ukonfirmert ved 19 års alder straffes med tukthus eller gapestokk. Under forberedelsene til konfirmasjonen skulle ungdommene lære «alt det, som den, der vil blive salig, har behov, at vide og giøre,» slik det var formulert i Erik Pontoppidans forklaring til Luthers katekisme. Konfirmasjon var påbudt ved lov i Norge fram til 1912.

1968: Den canadiske ishockeyspilleren Bill Masterson pådro seg omfattende hodeskader under NHL-kamp mellom Minnesota North Stars og Oakland Seals. Han døde av skadene to dager senere. Mastersons død utløste en lang og heftig debatt om hvorvidt hjelm burde være obligatorisk i NHL. Det skulle imidlertid gå ytterligere elleve år før et slikt påbud ble innført. Bestemmelsen gjaldt bare for spillere som sluttet seg til ligaen i sesongen 1979–80 eller senere, mens det for eldre spillere var valgfritt å bruke hjelm. I mange år enda kunne man derfor se spillere i NHL som spilte uten hodebeskyttelse. Den siste av NHL-veteranene som spilte uten hjelm var Craig MacTavish, som gikk av isen siste gang i 1997.

1991: 14 mennesker mistet livet og omkring 700 ble skadd da sovjetiske styrker angrep TV-tårnet i Litauens hovedstad Vilnius. 11. mars året før hadde Litauen erklært seg uavhengig av Sovjetunionen, som den første av sovjetrepublikkene. Etter nærmere et år med økonomiske sanksjoner satte sovjetledelsen inn militærmakt for å tvinge utbryterne tilbake i folden. Natten til 13. januar hadde et stort antall sivile litauere stilt seg opp som en levende mur rundt TV- og radiotårnet i Vilnius, som var blitt et symbol på den nye statens uavhengighet. Blodbadet ble utløst da sovjetiske panservogner åpnet ild og kjørte inn i mengden. Hendelsene har gått inn i Litauens historie som «Den blodige søndagen». Ifølge Wikipedia har alle de drepte demonstrantene senere fått gater oppkalt etter seg, ni av dem i området rundt TV-tårnet i Vilnius.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse