Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Kieleravtalen. Foto: Wikimedia Commons
Kieleravtalen. Foto: Wikimedia Commons

1814: Fredsavtalen som fikk navnet Kielfreden ble inngått i Kiel. Avtalen satte strek for Napoleonskrigene i Norden, der Danmark hadde vært alliert med Frankrike, og følgelig var den tapende part. Ifølge avtalen mellom kongene av Sverige og Danmark-Norge skulle Danmark avstå Norge til sin svenske motpart. Til gjengjeld skulle Danmark få Pommern og øya Rügen, som da lå under svensk herredømme, samt en million riksdaler. For nordmennene innebar Kielfreden slutten på dansketiden, også kalt firehundreårsnatten, som betegner de totalt 434 årene Norge var i forening med Danmark. I stedet skulle Norge for framtiden, i henhold til punkt 4 i Kieltraktaten, «tilhøre Hans Majestæt Kongen aff Sverrig med fuld Eiendomsret og Souverainitet, og danne et Kongerige forenet med det Svenske».

1875: Den franske legen, filosofen og teologen Albert Schweitzer ble født i Alsace. Schweitzer utdannet seg først til teolog, men studerte deretter medisin for å kunne være til større nytte for verdens lidende. Sammen med sin kone, Helene Bresslau Schweitzer, grunnla han i 1913 et hospital i fransk Kongo (nå Gabon). Bærebjelken i Schweitzers filosofi og humanitære virksomhet var prinsippet om respekt for alt liv. På dette grunnlaget tok han blant annet avstand fra all utvikling og bruk av atomvåpen. Schweitzer ble tildelt Nobels fredspris i 1953. Prisen var for året 1952, da nobelkomiteen kom til at ingen nominerte levde opp til kriteriene i Nobels testamente, og derfor gjorde bruk av sin rett til å utsette prisutdelingen.

1973: Den satellittoverførte konserten «Aloha from Hawaii» med Elvis Presley ble sendt direkte fra Honolulu. Seertallene er fremdeles gjenstand for debatt, men enkelte estimater går ut på at konserten ble sett av en milliard mennesker, nesten det dobbelte av månelandingen i 1969. Showet var inntil da det dyreste underholdningsprogrammet i fjernsynets historie. Likevel kunne inngangsbillettene til selve evenementet kjøpes for en relativt billig penge. Ifølge Wikipedia var det ikke oppgitt noen pris på billettene, og hver enkelt publikummer ble oppfordret til å betale det vedkommende mente å ha råd til. Inntektene fra salget av billetter og effekter gikk til et fond for kreftrammede på Hawaii.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse