Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Gustav II Adolf av Sverige (1594-1632). Foto: Wikimedia Commons
Portrett av Gustav II Adolf av Sverige (1594-1632). Foto: Wikimedia Commons

1947: Sveriges arveprins Gustav Adolf (40) omkom i en flyulykke ved Kastrup lufthavn i København. Prinsen var eldste sønn av den senere kong Gustav VI Adolf, og far til Sveriges nåværende konge. Han var på vei hjem fra et ferieopphold i Nederland da ulykken skjedde. Alle de 22 personene om bord i flyet mistet livet i flystyrten, som var forårsaket av en lås på høyderoret som ikke var blitt løsnet før start. På listen over de omkomne var det flere kjente navn enn arveprinsens. Også sangerinnen Gerda Neumann (31), filmprodusenten Jens Dennow (36) og den amerikanske operasangeren og skuespilleren Grace Moore (48) – også kalt «The Tennessee Nightingale» – mistet livet i ulykken på Kastrup.

1905: Verdens største hvite diamant ble funnet utenfor Pretoria i Sør-Afrika. Det fortelles at gruveoppsynsmannen som fant den først trodde det dreide seg om en stor glassbit, plassert i gruvesjakten av en spøkefull arbeider. Steinen hadde en vekt på 3.106 karat (621 gram) og ble døpt Cullinandiamanten etter gruvas eier, Sir Thomas Cullinan. Kort etter funnet ble diamanten sendt som pakkepost til England i enkel eske, mens en verdiløs kopi ble fraktet med dampbåt under tung bevoktning for å avlede eventuelle røvere. Steinen ble senere delt opp i ni større og 96 mindre biter. Den største fikk navnet «Great Star of Africa». Cullinandiamantens samlede verdi er blitt anslått til to milliarder dollar. Steinene inngår i dag i de britiske kronjuvelene, og er utstilt i Tower of London.

1962: Mafiabossen Charles «Lucky» Luciano døde av hjerteinfarkt i Napoli, 64 år gammel. Som overhode for den mektige Genovese-familien var han toppfiguren i den italiensk-amerikanske mafiaen gjennom flere tiår. Luciano hadde begynt sin kriminelle karriere som tenåring. Han avanserte raskt i mafiahierarkiet under forbudstiden i 1920-årene, og ryddet seg vei til toppen gjennom blodige feider. I 1936 ble han dømt til 30 års fengsel for hallikvirksomhet, men fortsatte å styre mafiaoperasjonene fra cella. Han ble løslatt og utvist fra USA i 1945. Det er blitt hevdet at ingen enkeltperson har hatt større betydning for utviklingen av organisert kriminalitet i USA enn «Lucky» Luciano. I 1998 kåret magasinet Time ham til en av USAs 20 mest innflytelsesrike personer i det 20. århundre.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse