Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Johan Sverdrup var Venstres første leder. Foto: Wikimedia Commons
Johan Sverdrup var Venstres første leder. Foto: Wikimedia Commons

1884: Venstre ble stiftet i Oslo, som det første politiske partiet i Norge. Noe av bakgrunnen for stiftelsen var en voksende utilfredshet med den såkalte embetsmannsstaten, der den reelle makten var samlet i hendene på en fåtallig og privilegert embetsstand. Utvidelse av stemmeretten, demokratisering av rettsvesenet og borgerlig kontroll over regjering og kongemakt var blant kampsakene til det nye partiet, som opprinnelig bar navnet Norges venstreforening. Juristen og stortingsrepresentanten Johan Sverdrup ble valgt til partiets første formann. Han ble også Venstres første statsminister, da en regjering utgått av stortingsflertallet tiltrådte i juni 1884. Sju måneder etter stiftelsen av Venstre, i august 1884, fikk partiet et konservativt motstykke i Høyre.

1958: Den danske leketøysprodusenten LEGO tok patent på sin revolusjonerende byggekloss for barn. I patentsøknaden var klossene betegnet som «kasseformede elementer med koblingsorganer». Klossen var utviklet allerede i 1949, inspirert av et britisk, selvlåsende modulsett fra produsenten Kiddicraft. Etter en lagerbrann i 1960 bestemte firmaledelsen seg for å oppgi produksjon av treleker og satse utelukkende på plast. Fornøyelsesparken Legoland i Billund, med detaljerte bybilder av legoklosser, åpnet i 1968. Noe av hemmeligheten bak Lego-suksessen er utvilsomt klossenes enorme kombinasjonspotensial. Den danske matematikeren Søren Eilers har regnet ut at 8 klosser med 2x4 knotter kan settes sammen på 8.274.075.616.387 ulike måter.

1986: Hele besetningen på sju omkom da romfergen «Challenger» eksploderte kort etter oppskyting fra Cape Canaveral i Florida. Hendelsen ble overført direkte i amerikansk TV, og det er anslått at nærmere en femdel av USAs befolkning var vitner til katastrofen. Den voldsomme interessen for oppskytingen skyldtes ikke minst at skolelærerinnen Christa McAuliffe (37) var om bord i fergen, utvalgt blant tusener av amerikanske skolelærere til å bli den første ikke-astronauten som reiste i rommet. New Hampshire-kvinnens romferd hadde bare vart i 73 sekunder da «Challenger» plutselig gikk i oppløsning, 15 km over bakken. Ulykkesårsaken var ifølge Wikipedia en frostskade på en pakning som førte til at fergens drivstofftanker tok fyr.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse