Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 januar 2020 02:00
Del på Facebook
Portrettfoto av Mohandas Karamchand Gandhi. Foto: Wikimedia Commons
Portrettfoto av Mohandas Karamchand Gandhi. Foto: Wikimedia Commons

1948: Mahatma Gandhi ble myrdet i New Delhi. Den indiske statsmannen og frigjøringslederen var på vei til et bønnemøte da han ble skutt ned på kloss hold av hindunasjonalisten Nathuram Godse. Drapet skal ha vært motivert av Gandhis rolle under delingen av India i 1947. Den hindunasjonalistiske organisasjonen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), der Godse skulle ha stått som medlem, ble forbudt kort etter attentatet. Politiet klarte imidlertid ikke å finne bevis for at RSS hadde vært involvert i drapet. I pakt med hinduistisk tradisjon ble Gandhi kremert og asken hans strødd ut på en elv. Mer enn to millioner mennesker deltok i sørgeprosesjonen som fulgte ham til kremasjonsstedet. Attentatmannen ble dømt til døden 8. november 1949 og henrettet en uke senere.

1959: Skipet som er blitt kalt «Det danske Titanic» gikk ned utenfor sørspissen av Grønland. I likhet med det berømte passasjerskipet var M/S «Hans Hedtoft» ansett som synkefritt. Skroget var inndelt i sju vanntette kamre, noe som ifølge skipsingeniørene ville holde det flytende selv om noen av kamrene skulle bli fylt med vann. 55 passasjerer og et mannskap på 40 var om bord da skipet la ut på sin jomfrutur mellom København og Julianehåb på Grønland. Omkring 20 sjømil sør for Kapp Farvel støtte skipet på et isfjell. Den siste meldingen fra skipet lød: «Vi synker langsomt.» Alle de 90 om bord antas å ha omkommet i forliset. Det eneste vrakgodset som noensinne ble funnet etter skipet var en rød og hvit redningsbøye med påskriften «Hans Hedtoft, København». Bøyen er i dag utstilt i Frelserens Kirke i Julianehåb (Qaqortoq).

1972: 13 katolske demonstranter ble skutt ned og drept i Londonderry i Nord-Irland. Katolikkene deltok i en protestmarsj mot den britiske regjeringen, og det de oppfattet som forskjellsbehandling av protestanter og katolikker, da britiske fallskjermsoldater åpnet ild mot mengden. Soldatene hevdet i ettertid at de hadde skutt i selvforsvar. I 2010 konkluderte en undersøkelseskommisjon med at ingen av ofrene hadde representert noen trussel mot soldatene, og at flere av dem var skutt under flukt eller under forsøket på å hjelpe sårede. Fem av ofrene var skutt i ryggen. Hendelsen i Londonderry var en av de alvorligste under konflikten i Nord-Irland fra 1968 til 1998. Den er gått inn i historien som «Bloody Sunday».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse