Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1902: Arkitekten og industridesigneren Arne Jacobsen ble født i København. Det fortelles om Jacobsen at han alt som barn gjorde opprør mot foreldrenes smak ved å male rommet sitt helt hvitt. Som arkitekt skulle han da også få ry som en av funksjonalismens fremste fortolkere i Norden. Likevel er det først og fremst som møbeldesigner han huskes i videre kretser. Med klassiske stoler som «Ægget», «Svanen», «Dråben», «Syveren» og «Myren» (dansk for «mauren») har Jacobsen fått innpass i velbergede hjem over store deler av verden. Møblenes enkle og renskårne former gjorde dem godt egnet for masseproduksjon. Om den trebeinte «Myren», som Jacobsen opprinnelig laget til bruk i kantiner, sa designeren: «Før tok det minst en dag å lage en stol. Min kan fremstilles på 10 minutter.» Arne Jacobsen døde i 1971, 69 år gammel.

1928: De 2. olympiske vinterleker ble åpnet i St. Moritz i Sveits. Lekene skulle bli en dundrende suksess for den norske deltakertroppen, som kom hjem med seks gullmedaljer fordelt på fem vinnere: Johan Grøttumsbråten (18 km langrenn og kombinert), Alf Andersen (hopp), Sonja Henie (kunstløp), Bernt Evensen (500 m skøyter) og Ivar Ballangrud (5000 m skøyter). Med sine totalt 15 medaljer ble Norge også lekenes mestvinnende nasjon, foran USA og Sverige. Vinterlekene i St. Moritz i ’28 var de første i historien som ble arrangert uten tilknytning til sommer-OL. De foregående vinterlekene, i Chamonix i 1924, ble først i ettertid tildelt status som vinter-OL. I 1948 var St. Moritz på ny vertskap for de olympiske vinterlekene. Også da ble Norge beste nasjon.

2006: USAs daværende visepresident Dick Cheney skjøt den 78 år gamle advokaten Harry Wittington i ansiktet under en jakttur i Texas. De to var på vakteljakt i et lag på seks personer da uhellet var ute. Ifølge vitneutsagn befant 78-åringen seg ca. 30 meter foran de andre jegerne da en vaktel flakset opp mellom dem. Visepresidenten hev børsa til kinnet og skjøt etter fuglen, men pepret i stedet Wittingtons bryst, skulder, hals og ansikt. Ett eller flere hagl boret seg også inn i hjertet hans og utløste et mindre infarkt tre dager senere. Wittington ble utskrevet fra sykehuset etter en uke, men skal fremdeles gå omkring med et trettitalls hagl i kroppen. Historien om visepresident Cheneys vådeskudd gikk sin seiersgang på alle de store talkshowene i USA. Også animasjonsseriene «Family Guy», «South Park» og «American Dad!» refererte til hendelsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse