Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1722: En av 1700-tallets mest fryktede pirater, Bartholomew Roberts, ble drept i kamp med Royal Navy. Roberts var selv blitt tatt til fange av sjørøvere i 1719, men viste seg å trives utmerket i sitt nye selskap. Etter bare seks uker hadde waliseren avansert til kaptein på en sjørøverskute. I løpet av de neste fire årene skal Roberts og mannskapet hans ha plyndret mer enn 400 skip, først i Karibia, og senere i farvannene utenfor Vest-Afrika. Det var også her han til slutt møtte sin skjebne. Piraten var 39 år da han sank sammen på dekket av sitt skip «Royal Fortune» med en britisk kule i halsen. Med sin nonchalante dødsforakt og sans for fargerike kostymer – på sin dødsdag var han iført karmosinrød frakk og rød fjær i hatten – ga Roberts næring til de romantiske mytene rundt sjørøvere. Hans livsmotto skal ha vært: «A merry life and a short one.»

1945: Mellom 3500 og 4000 tyske soldater, sanitetsfolk og sivilister mistet livet da den sovjetrussiske ubåten S-13 torpederte troppeskipet «Steuben» utenfor Baltikum. S-13 var en av den sovjetiske marinens mest fryktede fartøyer under 2. verdenskrig. Sjefen om bord var den sterkt alkoholiserte, men etter manges mening briljante kommandanten Aleksandr Marinesko, som målt etter torpedert tonnasje skal ha vært Sovjetunionens mest effektive ubåtkaptein. Bare 11 dager før senkningen av «Steuben» hadde S-13 torpedert troppeskipet «Wilhelm Gustloff» i Østersjøen, i det som var den mest dødbringende skipskatastrofen i historien. Det er anslått at 9350 personer omkom. På grunn av sine drikkevaner ble kaptein Marinesko avskjediget i unåde fra marinen i oktober 1945. 45 år senere utnevnte Mikhail Gorbatsjov ham posthumt til Helt av Sovjetunionen, landets høyeste utmerkelse.

2006: De 20. olympiske vinterlekene åpnet i Torino. Den norske troppen kom til OL-byen med mye å forsvare, etter at Norge var blitt beste nasjon under de foregående vinterlekene i Salt Lake City. Til sammenligning ble Torino-OL et antiklimaks. Nordmennene vant riktig nok 19 medaljer, men bare to gull (Kjetil André Aamodt i super-G og Lars Bystøl i hopprennet i normalbakke), og måtte ta til takke med en 13.-plass i sammendraget. Langt mer skuffet enn nordmennene var nok likevel forhåndsfavoritten Bode Miller. Den amerikanske alpinisten stilte i fem øvelser, men ble diskvalifisert i to av dem, kjørte ut i en tredje, og reiste hjem med en femteplass i utforrennet som beste plassering. Tyskland ble lekenes mestvinnende nasjon, foran USA og Østerrike.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse