Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
13 januar 2022 14:44
Del på Facebook
 E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. Foto: Svein Stavås / NTB
 E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. Foto: Svein Stavås / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det nye ekstremværet Gyda viser nok en gang hvilke store ødeleggelser frådende vannmengder skaper på vei fra fjell til fjord. Dette skrives mens vannet fortsatt stiger i elvene. Det vil ta dager før vi får oversikt over skadeomfanget.

Men dette er en varslet katastrofe. Problemet er at disse katastrofene kommer stadig oftere. I årevis er vi blitt advart om at vi får et tøffere og våtere vær. Men dessverre er det lite som skjer for å forebygge skadene.

Vi må ha økt kraftutbygging

For min del har jeg i hele mitt voksne liv ivret for at økt kraftutbygging vil være det beste hjelpemiddelet for å hindre ukontrollert flom. Dette vil også sikre oss for ukontrollerte strømpriser. Kraftutbygging vil være lønnsomt samtidig som en slik utbygging kan finansiere et skikkelig flomvern. Skal vi sikre elvene uten kraftutbygging rundt om i landet vil det koste mange hundre milliarder kroner.

I årevis har det ligget søknader om utbygging av mindre elvekraftverk i NVE uten at de er blitt behandlet. Det er skandaløst. Det er også mange planer om bygging av større kraftverk som kan bidra til å minske risikoen for slike katastrofer som vi ser nå. Bare det å ruste opp gamle kraftverk vil være viktig. Ufornuftige skatteregler har stoppet mange slike prosjekter. Disse reglene må endres øyeblikkelig. Men vi må samtidig huske at naturen er lunefull – og vi vil aldri kunne sikre oss 100 prosent.

Dammer vil regulere vannet

Ved å bygge flere damanlegg kan også det bidra til å regulere vannføringen i elevene slik at man unngår noen av problemene. I forkant av hendelsen med Gyda har mange kraftverkseiere tappet ned magasinene for at noe av de enorme nedbørsmengdene kan fanges. Som en bonus gir dette også lave strømpriser både for vanlige folk og for næringslivet. Men ved å kjøre vannkraftverkene for fullt vil likevel eierne tjene penger.

Mange tapere

Det strømsjokket deler av landet opplever nå kan gjøre enorm skade på en rekke områder. Mange bedrifter kan gå konkurs – ja, mange næringen kan få et banesår som det blir vanskelig å lege. Prisen blir uansett skyhøy. Vanskelig er det også for mange vanlige folk som nå opplever et mareritt på grunn av strømsjokket.

Jeg vet ikke om dagens politikere forstår hvor alvorlig situasjonen er. Nå må det handles – og ikke utredes. Det å få fart på vannkraftutbyggingen igjen i tillegg til å bygge ut linjenettet vil være en veldig viktig oppgave i Norge i årene som kommer.

Vi vet ikke når neste ekstremvær kommer. Men vi vet at det kommer. Varseltrekantene på værmeldingen kommer vi til å se mange av fremover. Allerede nå står trekantene i kø.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 1 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 9 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse