Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
13 januar 2022 14:44
Del på Facebook
 E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. Foto: Svein Stavås / NTB
 E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. Foto: Svein Stavås / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det nye ekstremværet Gyda viser nok en gang hvilke store ødeleggelser frådende vannmengder skaper på vei fra fjell til fjord. Dette skrives mens vannet fortsatt stiger i elvene. Det vil ta dager før vi får oversikt over skadeomfanget.

Men dette er en varslet katastrofe. Problemet er at disse katastrofene kommer stadig oftere. I årevis er vi blitt advart om at vi får et tøffere og våtere vær. Men dessverre er det lite som skjer for å forebygge skadene.

Vi må ha økt kraftutbygging

For min del har jeg i hele mitt voksne liv ivret for at økt kraftutbygging vil være det beste hjelpemiddelet for å hindre ukontrollert flom. Dette vil også sikre oss for ukontrollerte strømpriser. Kraftutbygging vil være lønnsomt samtidig som en slik utbygging kan finansiere et skikkelig flomvern. Skal vi sikre elvene uten kraftutbygging rundt om i landet vil det koste mange hundre milliarder kroner.

I årevis har det ligget søknader om utbygging av mindre elvekraftverk i NVE uten at de er blitt behandlet. Det er skandaløst. Det er også mange planer om bygging av større kraftverk som kan bidra til å minske risikoen for slike katastrofer som vi ser nå. Bare det å ruste opp gamle kraftverk vil være viktig. Ufornuftige skatteregler har stoppet mange slike prosjekter. Disse reglene må endres øyeblikkelig. Men vi må samtidig huske at naturen er lunefull – og vi vil aldri kunne sikre oss 100 prosent.

Dammer vil regulere vannet

Ved å bygge flere damanlegg kan også det bidra til å regulere vannføringen i elevene slik at man unngår noen av problemene. I forkant av hendelsen med Gyda har mange kraftverkseiere tappet ned magasinene for at noe av de enorme nedbørsmengdene kan fanges. Som en bonus gir dette også lave strømpriser både for vanlige folk og for næringslivet. Men ved å kjøre vannkraftverkene for fullt vil likevel eierne tjene penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tapere

Det strømsjokket deler av landet opplever nå kan gjøre enorm skade på en rekke områder. Mange bedrifter kan gå konkurs – ja, mange næringen kan få et banesår som det blir vanskelig å lege. Prisen blir uansett skyhøy. Vanskelig er det også for mange vanlige folk som nå opplever et mareritt på grunn av strømsjokket.

Jeg vet ikke om dagens politikere forstår hvor alvorlig situasjonen er. Nå må det handles – og ikke utredes. Det å få fart på vannkraftutbyggingen igjen i tillegg til å bygge ut linjenettet vil være en veldig viktig oppgave i Norge i årene som kommer.

Vi vet ikke når neste ekstremvær kommer. Men vi vet at det kommer. Varseltrekantene på værmeldingen kommer vi til å se mange av fremover. Allerede nå står trekantene i kø.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenIngen av kravene til hovedfarled lar seg oppfylle med Romsdalsaksen.Riksantikvaren er øverste instans i vernesaker.
Terje Sundsbø 3 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenDet er kun et fåtall konsulentselskaper som er kvalifiserte til å foreta KS2-analyser. Men du stoler vel heller ikke på ...
Rolf Erik Pedersen 10 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøDet er mange klassifiseringen for hovedfarled. Dette burde du vite, før du uttaler deg.Riksantikvaren avgjør ikke så viktige saker alene?
Rolf Erik Pedersen 10 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøVi får håpe på at bindingene mellom departementene ikke er "kompis" preget, slik at det blir en nøytral og seriøs ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagDette er et svadasvar fra deg. Du slenger jo bare ut av deg påstander du ikke kan forsvare med annet ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagIstedenfor å bare å gjenta disse tåpelige kommentarene dine, kan du heller påpeke hva som er mine fantasitall og alternativ ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte