Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
13 januar 2022 14:44
 E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. Foto: Svein Stavås / NTB
 E39 ved Vinjeøra i Trøndelag er stengt på grunn av skader som en følge av ekstremværet Gyda. Foto: Svein Stavås / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det nye ekstremværet Gyda viser nok en gang hvilke store ødeleggelser frådende vannmengder skaper på vei fra fjell til fjord. Dette skrives mens vannet fortsatt stiger i elvene. Det vil ta dager før vi får oversikt over skadeomfanget.

Men dette er en varslet katastrofe. Problemet er at disse katastrofene kommer stadig oftere. I årevis er vi blitt advart om at vi får et tøffere og våtere vær. Men dessverre er det lite som skjer for å forebygge skadene.

Vi må ha økt kraftutbygging

For min del har jeg i hele mitt voksne liv ivret for at økt kraftutbygging vil være det beste hjelpemiddelet for å hindre ukontrollert flom. Dette vil også sikre oss for ukontrollerte strømpriser. Kraftutbygging vil være lønnsomt samtidig som en slik utbygging kan finansiere et skikkelig flomvern. Skal vi sikre elvene uten kraftutbygging rundt om i landet vil det koste mange hundre milliarder kroner.

I årevis har det ligget søknader om utbygging av mindre elvekraftverk i NVE uten at de er blitt behandlet. Det er skandaløst. Det er også mange planer om bygging av større kraftverk som kan bidra til å minske risikoen for slike katastrofer som vi ser nå. Bare det å ruste opp gamle kraftverk vil være viktig. Ufornuftige skatteregler har stoppet mange slike prosjekter. Disse reglene må endres øyeblikkelig. Men vi må samtidig huske at naturen er lunefull – og vi vil aldri kunne sikre oss 100 prosent.

Dammer vil regulere vannet

Ved å bygge flere damanlegg kan også det bidra til å regulere vannføringen i elevene slik at man unngår noen av problemene. I forkant av hendelsen med Gyda har mange kraftverkseiere tappet ned magasinene for at noe av de enorme nedbørsmengdene kan fanges. Som en bonus gir dette også lave strømpriser både for vanlige folk og for næringslivet. Men ved å kjøre vannkraftverkene for fullt vil likevel eierne tjene penger.

Mange tapere

Det strømsjokket deler av landet opplever nå kan gjøre enorm skade på en rekke områder. Mange bedrifter kan gå konkurs – ja, mange næringen kan få et banesår som det blir vanskelig å lege. Prisen blir uansett skyhøy. Vanskelig er det også for mange vanlige folk som nå opplever et mareritt på grunn av strømsjokket.

Jeg vet ikke om dagens politikere forstår hvor alvorlig situasjonen er. Nå må det handles – og ikke utredes. Det å få fart på vannkraftutbyggingen igjen i tillegg til å bygge ut linjenettet vil være en veldig viktig oppgave i Norge i årene som kommer.

Vi vet ikke når neste ekstremvær kommer. Men vi vet at det kommer. Varseltrekantene på værmeldingen kommer vi til å se mange av fremover. Allerede nå står trekantene i kø.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 36 minutter siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte