Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
29 april 2022 11:30
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av Barbara Ribeiro / Pexels.
Illustrasjonsfoto av Barbara Ribeiro / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det var naturlig å tenke at vi skulle oppdra barna, da vi fikk noen. Jeg gikk til oppgaven med glød og med glede. Men etter hvert som alle barneværelsene var i bruk, oppdaget jeg at det var barna som oppdro meg.

En ting er å fortelle dem det ene og det andre om vanlig folkeskikk, bra spisevaner, sunne leggetider, daglige sokkeskift og regelmessig tannpuss. Men eksempelets makt, hva med det? Her ble vi konfrontert med egne standarder, de måtte selvsagt også gjelde oss. Det ble en effektiv og gjensidig læringsprosess.

Så sendte vi veloppdragne og selvbevisste ungdommer ut i verden og sukket lettet. De var jo skjønne ungdommer! Slappet av litt, ikke så lite heller. Men så, etter noen år kom div kjærester! ‘Herre land’ (som vi sier på Sørlandet) det ble kulturkollisjon og nye runder med selvdisiplin og oppdragelse av selvet. Ikke kunne jeg si noe, slik jeg tross alt kunne da barna var små. Nå var det bare å være hyggelige og kanskje forsøke å sette noen grenser og noen eksempler. Grenser ble i beste fall ignorert. De gode eksemplene, de var kanskje ikke så gode, utvirket i alle fall ingen forbedring i den oppførselen som av og til kunne ryste meg. Her var det ikke lenger mine normer som gjaldt, her var det jeg som måtte oppdras. Svigerbarna skulle overta mine barn, slik det skal være. Sakte men sikkert endret jeg mine holdninger. Jeg ble, uten selv egentlig å ville det, mer tolerant. Eller var det resignasjon?

Det kom en tid med ny samlivspartner og med det helt ny familie og fremmede koder. Uventet og sjokkartet. Jeg måtte finne ut hva som var fornuftig å endre ved min oppførsel og mine meninger. Hva ved meg burde skrotes? Hva måtte jeg beholde av meg selv for ikke å miste min integritet eller min identitet? Den livslange oppdragelsen fortsatte. Veldig glad mine barn hadde gitt meg første leksjon.

Så en ny generasjon: barnebarna dukket opp en etter en, som gyldne velsignelser. Her var det bare å pøse på med kjærlighet og alt jeg hadde tro på av livsvisdom. Ingen protester, bare hengivenhet og respekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I samkvem med andre, oppdrar vi hverandre hele tiden. Ikke rart at gamle folk blir oppfattet som enten sure og kritiske eller som mildere og frommere enn hva de var som yngre. Mye tøff oppdragelse må vi ta til oss i et turbulent liv. Det gjør noe med oss. Mye skal læres uansett hvordan vi innretter oss. Aldri blir vi utlærte. Viktigst er det at ufred unngås! Kjærligheten må vinne uansett.

Den livslange oppdragelsen er ingen spøk!


Av: Bibbi Bøhn

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Nils Hagseth 15 timer siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 5 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Kristian Haukås 5 dager siden Historien om Møreaksen
Har du ikke bedre ting å ta deg til på Stortinget enn å komme med sånnt greinalaust vås?
Roger Fjellstad Olsen 7 dager siden Pontius Pilatus-prisen til MDG
Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og skriver for Steigan og hjelper ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte