Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
Kronikk
28 april 2022 10:24
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Bernt Øien
Illustrasjonsfoto: Bernt Øien
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«HOLD FAST «er den skotske klanen MacLeods ordspråk. Når en ser utfordringene som «vanlige folk» og næringslivet påføres gjennom høye strømpriser, drivstoffpriser og matvarepriser så burde regjeringen gå i seg selv og tenke igjennom dette ordspråket.

Hvorfor skal folk skal trenge «strømstøtte» fra staten for å kjøpe kraft vi eier selv? Har vi som nasjon skrudd av hjernen vår og donert denne til regjeringen? Hva skjer når oljeplattformene elektrifiseres, gassturbinene er demontert og vannmagasinene går tomme? Hvem får prioritet? Olje og gasseksport til EU eller rimelig strøm til innbyggerne i Norge? Favoriseringen med støttetiltak til strøm og ikke til bensin og diesel synes å være en bevisst regjeringspolitikk for å tvinge igjennom det elektriske samfunnet i Norge.

Annonse
Annonse

Senterpartiets forslag om å skyve på klimamålene er fornuftig fordi EUs nylige definisjon av gass som «grønn» energi handler også om at EU nå tenker seg om. Noen mener at kupromp og kjøttmiddager til bestemor er klimaverstinger, samtidig som de aksepterer at skog og myrs CO2 opptak ikke teller i det nasjonale regnskapet. De støtter heller vindkraftens naturødeleggelser for å berge jordkloden. Det er rart fordi skogen utgjør ca. 38% av landarealet vårt og tar opp nær halvparten av klimautslippene i Norge

«The Great Resets» ideologi burde vært diskutert i åpent politisk lende, fordi kapitalkreftene vil gjennomføre vindkraftutbygging med de edleste hensikter slik at de redder menneskeheten (i hvert fall en del av den). Strømeksporten og vindkraftutbygging har gitt Norge tapt natur og de høyeste strømprisene i Europa. Dette fører til at landet mister industriell konkurransekraft, mens levestandarden går ned.

Vi står i et geokritisk øyeblikk på randen av tredje verdenskrig med en gryende matvare- og energipriskrise. Våre politikere snur ikke energiskuta raskt nok slik at Norges innbyggere kan nyte godt av våre rimelige energiressurser. EU står fremst på «Titanics baug» under skipperen USAs kommando, mens gamlelandet er redusert til en ressurskoloni. I NRK ser vi politikere som ikke svarer på de enkleste energipolitiske spørsmål. De skjærer ikke bare av greina vi sitter på med sin politikk, de skjærer ned hele treet og graver opp roten. Energiomsetning med ny teknologi er fremmedord.

Annonse
Annonse

Når skal politikerne utfordres til å si noe offentlig om sitt forhold til «The Great Reset? De fremstiller eksporten av strøm til EU som om det er utenfor deres kontroll. Det er kanskje slik at vi har en Robin Hood i revers dagens regjering? Det treffer «vanlige folk» som nå trenger økonomisk støtte til strømregningen. Å blande sosialpolitikk og energipolitikk er feil medisin.

Har Regjeringen glemt Eyde og Birkelands betydning for å benytte vannkrafta vår til utvikling av industri? Prisen for å produsere strøm fra vannkraft i 2022 er av OED fastsatt til 11,57 øre pr. kilowattime kWh som typisk kostnad. Husholdninger og næringsvirksomhet i Norge må kjøpe tilbake vår eksporterte billige strøm til ågerpris. Mye av fortjenesten av eksportgevinsten havner ikke i Norge – den går til utenlandske eiere som selger vår billige strøm videre gjennom sine kabler med betydelig fortjeneste. Og hva med verdiskapningen i Norge? Eksempelvis kunne kunstgjødselproduksjon basert på billig vannkraft stimulert mer til næringsvirksomhet innen matproduksjon samt at landets beredskap øker.

Korn er en råvare som kan brukes som et finansielt instrument. Dette kan brukes negativt av de som ikke vil oss vel da Norge er avhengig av kornimport. Skjer det reduseres vår allerede lave selvforsyning på mat. Vi må derfor dyrke mer korn selv, utnytte utmarksarealene bedre og gjøre det lønnsomt å ta i bruk marginale arealer til matproduksjon. Det er jo dette som er beredskap. Norge som ressurskoloni for EU reduserer forutsetningene til å opprettholde egen industri og matproduksjon hvis noen «der ute» vil det annerledes.

På grunn av krigen i Ukraina kan gassforsyningen fra Russland til EU forsvinne. Dette henger som et Damoklessverd over Europa fordi strømproduksjon fra vind og sol duger ikke, og en selvpålagt knapphet på olje og gass skaper råvarekrise for industrien i EU. Ønsket om å bygge eksportkabler for å transportere norsk vannkraft til Tyskland ligger derfor konstant som et press på Norge. Kanskje Otto Nilsens vise «He is dead but won’t lie down» får sin renessanse?

Hva ligger bak av pressmidler som fører Norge inn i en situasjon som ressurskoloni for EU? Hvem styrer i kulissene? Situasjonen kan bli særdeles vanskelig å håndtere hvis hyperinflasjon i EU gjør at energireserver i Norge blir tilnærmet verdiløse for innenlands bruk på grunn av importert høyt prisnivå fra Europa?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Bjørn Nøstvold · 1 år siden
  Med dagens kraftpolitikk, støttet av dagens og forrige regjering vil selv mere nedbør bli eksportert.
  Vi har mer enn nok kraft i Norge.
  Derfor eksporterer vi store mengder.
  Fordi kraftprodusentene får lov til det😡, og våre politikere har ved innføringen av energiloven ikke lenger noe de skulle ha sagt vedrørende krafteksport og prissetting av strøm.
  Når vi får for lite vann i magasinene, må vi selvsagt redusere eksporten.
  Deretter må vi ikke sløse bort en verdifull ressurs på elektrifisering av sokkelen/og alskens andre ting som fungerer best på fossilt drivstoff.
  Ikke må vi sløse det bort på kryptomining og ny kraftkrevende industri som gir lite arbeidsplasser tilbake. Slike ting er kun en gavepakke til rike investorer som ønsker å bli enda rikere.
  Slik vil en ikke trenge vindindustri, men heller oppgradere vår eksisterende vannkraft.
  Regjeringen planlegger for unødvendig økt forbruk av kraft for å tvinge fram planer for havvind og ytterligere vindindustri på land.
  De som står bak alt dette om at verden må omstille seg i "det grønne skiftet" er rike mennesker som ønsker å bli veldig mye rikere.
  Og vi alle må betale gildet, for de rike.
  Dette støtter Høyresiden i Norsk politikk, og desverre også Arbeiderpartiet.
  Vil en ha forandring må en støtte partier som vil ha forandring. Flere sentrumspartier utenfor stortinget som har svært god politikk for alle nordmenn.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 17 timer siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse