Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
27 april 2022 07:56
Del på Facebook
Illustrasjon: Baron Munchausen, en historisk halvfiktiv lystløgner kjent fra litteraturen.
Illustrasjon: Baron Munchausen, en historisk halvfiktiv lystløgner kjent fra litteraturen.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Halvor Hegtun hadde en utmerket kronikk i Aftenposten 16.03.22 med tittel ‘Hva skal man gjøre med sånne som plutselig bare juger?’ Ja, si det.

Kan vi nordmenn gjøre noe når våre politikere og andre ledere lyver? Innbyggernes demokratiske rettigheter hjelper lite. For vi lyttet og vi valgte og vi stemte inn på Tinget de som gav løftene vi ønsket oss. Bedre tider for folk flest!

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det ble forsikret at vi skulle ha et kraftsystem som er rettferdig og riktig i vannlandet Norge. At strømprisene til vanlige folk og til bedrifter skulle være til å leve med. Men strømprisene er helt ute av kontroll. Folk og bedrifter blør. Usannheter spres om grunnene. Her aner vi skjulte agendaer.

Vi som er avhengige av bil, skulle være trygge på fornuftige priser på drivstoff. Er diesel og bensinpriser på over 20 kroner literen fornuftig?

Vindturbiner på Fosen skulle stoppes. Høyesterett i Storkammer konkluderte med at de var satt opp ulovlig. De er fortsatt i drift.

Resultat av folkeavstemninger i fylker blir ikke tatt til følge. Hva slags uskikk er det?

Stortingspolitikere blir tatt i uregelmessigheter. Reiseregninger som manipuleres, pendlerboliger som blir skattemessig utnyttet. Det blir bedyret at alt er lagt på bordet. Så viser det seg, gang på gang, at det ikke er sant.

Annonse
Annonse

Hvordan kan vi forholde oss til all denne løgnen? Hva skal vi tro på? Det gjør noe med oss. Dette at vi ikke lenger vet med grunnleggende visshet hva vi kan stole på. Fortielser, kameraderi, manipulering av sannheten. Etter hvert reagerer vi ikke på det, gir opp, det blir så vanlig. Det er en uhyrlig utvikling! Ser vi konturene av hva det kan føre til?

Som barn lærte vi at når en voksen sa noe, da var det sånn. Vi stilte ikke spørsmål, et løfte var et løfte. Å bryte et løfte var ikke noe det gikk an å tenke seg.

Det blir hevdet at vårt demokrati er tuftet på transparens og tillit. Samtidig skrives det om frykten for at demokratier er i ferd med å smuldre opp.

Ikke vanskelig da å se en sammenheng.

Nå har vi en vanvittig situasjon i verden. Med enorme utfordringer som ingen kunne forutse. Lederne våre gjør en formidabel innsats for å få det til med hjelp og tilrettelegging og alt som følger. Ære være dem for det!

Likevel, hvordan kan vi leve med at løgner blir akseptert? Borger det for en bærekraftig fremtid? Hvordan kan neste generasjon bli anstendige mennesker med en livsførsel preget av transparens og tillit, når våre rollemodeller lyver igjen og igjen. Løgn må aldri være greit!

Av: Bibbi Bøhn

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse