Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
23 juni 2022 11:44
Del på Facebook
Image by Anja-#pray for ukraine# #helping hands# stop the war from Pixabay
Image by Anja-#pray for ukraine# #helping hands# stop the war from Pixabay
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Flyktningestrømmer over store deler av verden. Fortvilte mennesker som rømmer fra ufred og fortvilelse. Migranter fra fjern og nær tar store sjanser, legger ut på farefulle reiser i håp om et bedre liv. Livene våre er så mangslungne, verden så uforutsigbar.

Nå er de her igjen – migrantene

Tre kjærestepar får bo i gjestehuset mitt og de planlegger familie. De er velkomne! Vet ikke hva jeg kan gi dem eller hjelpe dem med, men mat og husrom får de i alle fall. De kommer fra fjerne strøk. Fra blant annet Øst- eller Vest-Afrika og fra Midt Østen. Uansett, veien hit har vært lang og strabasiøs og full av farer. Venner i reisefølget var blitt skutt eller fanget. Mange måtte gi tapt underveis.

Annonse
Annonse

Fremmedartete navn: Phoenicurus fra Afrika. Motacilla Alba fra Midt-Østen. Ficedula Hypoleuca fra Vest-Afrika. Delichon Urbicum fra sør for Sahara, sistnevnte har slått seg ned i båthuset mitt. De har alle vært her tidligere og finner hvert år veien tilbake.

Fra Eritrea til Smøla

På en flytur jeg tok nylig, ble jeg sittende ved siden av en ung, kledelig brun mann. Vi kom i snakk, på ikke helt flytende norsk, men fullt forståelig og veldig interessant, gripende.

Denne immigranten kom fra Eritrea og hadde endt på Smøla, en forblåst øy på Nord Møre! Vært der i 7 år nå med jobb på fiskemottaket. Han strålte som en sol med sine kritthvite tenner, var lykkelig over hvor fint alt var og hvor godt han trivdes. Helt uvant med å fly, spent og utrygg, satt han nå i dette flyet på vei til Gardermoen – Frankfurt - Addis Abeba. Der skulle han se igjen sine foreldre etter 8 år.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Til Eritrea kunne han ikke dra, da ville han bli arrestert. Jeg kunne ikke la være å spørre ham hvordan han var kommet hit. Det han fortalte, var en historie lik dem vi har fått med oss fra nyhetsmediene. ‘Snille’ menn som hadde forsikret at turen var enkel og grei bare de fikk penger, masse penger, på forhånd. Familien samlet inn og guttene, alle under 20 år, dro.

En vanvittig tur gjennom ørkenen, endeløse utfordringer, venner som døde mens de gikk, sult og redsel, og så turen over Middelhavet! Som de TV reportasjene vi har sett, ulidelig. Til slutt reddet og i havn på Lampedusa, derfra til Norge. Han klarte ikke finne ord for redslene han hadde gjennomlevet. Nå var han lutter lykke og takknemlighet og veldig søt!

Hva de nyinnflyttete migrantene hos meg har opplevd på sine lange turer over land og hav, forteller de ikke. Men de virker fornøyde.

De konserterer for meg fra solen står opp og til langt på kveld.


BB

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 17 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse