Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
LO-sekretær Are Tomasgard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LO-sekretær Are Tomasgard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Strømpriskrisen sør i Norge er et resultat av prissmitte fra utlandet. Are Tomasgard i LOs ledelse har hevdet at hovedårsaken til den norske priseksplosjonen er redusert gasseksport fra Russland til vestlige land. I Klassekampen 11. juni viser Tomasgard til sin egen uttalelse på LO-kongressen: «Poenget er at om det ikke var for krigen og Russlands manipulering av energiprisene, så ville det ikke vært ekstreme priser å smitte fra.»

Red. anm.: Innlegget var først publisert i Klassekampen den 14. juni 2022.

annonse

Dette er en avsporing av debatten. Problemet for oss er ikke hva som har fått strømprisene til å gå i taket i andre land, men at landet vårt er lagt åpent for prissmitte gjennom stadig nye strømkabler til utlandet, sist til Tyskland og England. Disse kablene trenger vi ikke av forsyningshensyn, og det er heller ikke Putin som har bygd dem. Det er det Statnett som har gjort.

Are Tomasgard var i 2013–2014 med på å kjempe innbitt imot at Statnett skulle få konsesjon til å bygge disse kablene. Argumentene imot var at kabler til nettopp Tyskland og England ville drive strømprisene opp i Norge, og at prosessindustrien kunne bli lagt ned her i landet.

Storbritannia og Tyskland har lenge hatt langt høyere strømpriser enn vi har hatt, de senere årene ikke minst fordi stadig mer uregulerbar vind- og solkraft må ha tilgjengelig balansekraft. Tysklands effektkapasitet har økt med 80 % på 20 år, mens strømproduksjonen har økt med bare 5 %. Et «dobbelt» kraftsystem, både vind/sol og gass/kull, driver prisene opp. Tysklands vedtak i 2011 om å fase ut kjernekraften, gjorde det også klart at strømprisene ville bli drevet ytterligere opp.

annonse

Senest 18. februar, en uke før Putin angrep Ukraina, gikk da også Tomasgard ut i media og krevde gransking av Statnett for bygging av disse kablene. Ikke så rart, for de to kablene økte kapasiteten mot høyprisområdene kontinentet og Storbritannia med 116 prosent. Statnett hevder at de to kablene står for bare 10 prosent av priseksplosjonen. Analysen bak denne påstanden bør Statnett legge fram.

LO-kongressens flertall, med Tomasgard som leder av redaksjonskomiteen, vedtok dette som norsk respons på de høye strømprisene: «LO mener det må være en overordnet ambisjon at vi igjen får en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft, som fører oss tilbake til normale norske kraftpriser i Syd-Norge.»

Dette vedtaket viser en imponerende mangel på forståelse av hvordan kraftmarkedet fungerer. I 2021, da strømprisene eksploderte, eksporterte vi 17,4 TWh. Det tilsvarer to års strømforbruk i Oslo!

Mange politikere hevder at vi ikke kan «kutte kablene»! Men det har heller ingen foreslått. Og det er ikke kablene som er problemet, det er bruken av dem. Det er overlatt til det hellige, alminnelige markedet. Men den styringen kan vi ta tilbake,- hvis det er politiske vilje til det.

Energimyndighetene burde lære noe av det helsemyndighetene gjorde da pandemien kom. De skjønte at det mest effektive mottiltaket var å stoppe smitten på grensen!

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Bjørn Nøstvold · 11 måneder siden
  I første instans må det være våre politikere som ønsker en endring i kraftpolitikken. Det ønsker hverken nåværende eller forrige regjering.
  Da trenger en partier som vil akkurat det.
  Bruk litt tid til å se på partiprogrammet til INP og sjekk hva de mener om saker du er opptatt av.
  https://inpartiet.no/Politikk/partiprogram/
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 10 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnTyr du til hersketeknikker for å slippe å svare på vanskelige spørsmål?
Terje Sundsbø 22 timer siden Egosentriske sunnmøringer
@Anne Mari SandshamnTvert imot – den raskeste traséen for flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden går om Otrøya, dvs. Møreaksen. Dermed blir ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Egosentriske sunnmøringer
@Terje SundsbøDER sa du det!!! og de største egoistene er i Molde, ute på Midsun/Otrøya og Gossen da!!!  HAHAHAHAHAHA, Snakk om ...
Frode Hoseth 1 dager siden Et bedrag uten sidestykke
Og så har styret i helseforetaket en styreleder som formidler sin uvitenhet og at han vet iiiiiingenting.
Terje Sundsbø 1 dager siden Egosentriske sunnmøringer
Egoistene ønsker at Møreaksen bygges ut først nærmest seg selv. Men knapt noe politisk parti har Romsdalsaksen i sitt partiprogram. ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Et bedrag uten sidestykke
Klar tale. La oss ikke forglemme at om du yter motstand mot disse "helse"toppene fordummes du med  utspekulert maktspråk slik ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte