Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
LO-sekretær Are Tomasgard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LO-sekretær Are Tomasgard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Strømpriskrisen sør i Norge er et resultat av prissmitte fra utlandet. Are Tomasgard i LOs ledelse har hevdet at hovedårsaken til den norske priseksplosjonen er redusert gasseksport fra Russland til vestlige land. I Klassekampen 11. juni viser Tomasgard til sin egen uttalelse på LO-kongressen: «Poenget er at om det ikke var for krigen og Russlands manipulering av energiprisene, så ville det ikke vært ekstreme priser å smitte fra.»

Red. anm.: Innlegget var først publisert i Klassekampen den 14. juni 2022.

Annonse
Annonse

Dette er en avsporing av debatten. Problemet for oss er ikke hva som har fått strømprisene til å gå i taket i andre land, men at landet vårt er lagt åpent for prissmitte gjennom stadig nye strømkabler til utlandet, sist til Tyskland og England. Disse kablene trenger vi ikke av forsyningshensyn, og det er heller ikke Putin som har bygd dem. Det er det Statnett som har gjort.

Are Tomasgard var i 2013–2014 med på å kjempe innbitt imot at Statnett skulle få konsesjon til å bygge disse kablene. Argumentene imot var at kabler til nettopp Tyskland og England ville drive strømprisene opp i Norge, og at prosessindustrien kunne bli lagt ned her i landet.

Storbritannia og Tyskland har lenge hatt langt høyere strømpriser enn vi har hatt, de senere årene ikke minst fordi stadig mer uregulerbar vind- og solkraft må ha tilgjengelig balansekraft. Tysklands effektkapasitet har økt med 80 % på 20 år, mens strømproduksjonen har økt med bare 5 %. Et «dobbelt» kraftsystem, både vind/sol og gass/kull, driver prisene opp. Tysklands vedtak i 2011 om å fase ut kjernekraften, gjorde det også klart at strømprisene ville bli drevet ytterligere opp.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Senest 18. februar, en uke før Putin angrep Ukraina, gikk da også Tomasgard ut i media og krevde gransking av Statnett for bygging av disse kablene. Ikke så rart, for de to kablene økte kapasiteten mot høyprisområdene kontinentet og Storbritannia med 116 prosent. Statnett hevder at de to kablene står for bare 10 prosent av priseksplosjonen. Analysen bak denne påstanden bør Statnett legge fram.

LO-kongressens flertall, med Tomasgard som leder av redaksjonskomiteen, vedtok dette som norsk respons på de høye strømprisene: «LO mener det må være en overordnet ambisjon at vi igjen får en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft, som fører oss tilbake til normale norske kraftpriser i Syd-Norge.»

Dette vedtaket viser en imponerende mangel på forståelse av hvordan kraftmarkedet fungerer. I 2021, da strømprisene eksploderte, eksporterte vi 17,4 TWh. Det tilsvarer to års strømforbruk i Oslo!

Mange politikere hevder at vi ikke kan «kutte kablene»! Men det har heller ingen foreslått. Og det er ikke kablene som er problemet, det er bruken av dem. Det er overlatt til det hellige, alminnelige markedet. Men den styringen kan vi ta tilbake,- hvis det er politiske vilje til det.

Energimyndighetene burde lære noe av det helsemyndighetene gjorde da pandemien kom. De skjønte at det mest effektive mottiltaket var å stoppe smitten på grensen!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Bjørn Nøstvold · 1 år siden
  I første instans må det være våre politikere som ønsker en endring i kraftpolitikken. Det ønsker hverken nåværende eller forrige regjering.
  Da trenger en partier som vil akkurat det.
  Bruk litt tid til å se på partiprogrammet til INP og sjekk hva de mener om saker du er opptatt av.
  https://inpartiet.no/Politikk/partiprogram/

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDet er slik det er spesifisert for veganlegg.Jernbane får du lufte der det høyrer heime
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDet er meningsløst at et stort nasjonalt veiprosjekt skal finansieres med «lokal forankring», dvs. fylkeskommunal bompengegaranti. Mener du at slik ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse