Annonse
Annonse
Del på Facebook
LO-sekretær Are Tomasgard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LO-sekretær Are Tomasgard. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Strømpriskrisen sør i Norge er et resultat av prissmitte fra utlandet. Are Tomasgard i LOs ledelse har hevdet at hovedårsaken til den norske priseksplosjonen er redusert gasseksport fra Russland til vestlige land. I Klassekampen 11. juni viser Tomasgard til sin egen uttalelse på LO-kongressen: «Poenget er at om det ikke var for krigen og Russlands manipulering av energiprisene, så ville det ikke vært ekstreme priser å smitte fra.»

Red. anm.: Innlegget var først publisert i Klassekampen den 14. juni 2022.

Dette er en avsporing av debatten. Problemet for oss er ikke hva som har fått strømprisene til å gå i taket i andre land, men at landet vårt er lagt åpent for prissmitte gjennom stadig nye strømkabler til utlandet, sist til Tyskland og England. Disse kablene trenger vi ikke av forsyningshensyn, og det er heller ikke Putin som har bygd dem. Det er det Statnett som har gjort.

Are Tomasgard var i 2013–2014  med på å kjempe innbitt imot at Statnett skulle få konsesjon til å bygge disse kablene. Argumentene imot var at kabler til nettopp Tyskland og England ville drive strømprisene opp i Norge, og at prosessindustrien kunne bli lagt ned her i landet.

Storbritannia og Tyskland har lenge hatt langt høyere strømpriser enn vi har hatt, de senere årene ikke minst fordi stadig mer uregulerbar vind- og solkraft må ha tilgjengelig balansekraft. Tysklands effektkapasitet har økt med 80 % på 20 år, mens strømproduksjonen har økt med bare 5 %. Et «dobbelt» kraftsystem, både vind/sol og gass/kull, driver prisene opp. Tysklands vedtak i 2011 om å fase ut kjernekraften, gjorde det også klart at strømprisene ville bli drevet ytterligere opp.

Senest 18. februar, en uke før Putin angrep Ukraina, gikk da også Tomasgard ut i media og krevde gransking av Statnett for bygging av disse kablene. Ikke så rart, for de to kablene økte kapasiteten mot høyprisområdene kontinentet og Storbritannia med 116 prosent. Statnett hevder at de to kablene står for bare 10 prosent av priseksplosjonen. Analysen bak denne påstanden bør Statnett legge fram.

annonse

LO-kongressens flertall, med Tomasgard som leder av redaksjonskomiteen, vedtok dette som norsk respons på de høye strømprisene: «LO mener det må være en overordnet ambisjon at vi igjen får en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft, som fører oss tilbake til normale norske kraftpriser i Syd-Norge.»

Dette vedtaket viser en imponerende mangel på forståelse av hvordan kraftmarkedet fungerer. I 2021, da strømprisene eksploderte, eksporterte vi 17,4 TWh. Det tilsvarer to års strømforbruk i Oslo!

Mange politikere hevder at vi ikke kan «kutte kablene»! Men det har heller ingen foreslått. Og det er ikke kablene som er problemet, det er bruken av dem. Det er overlatt til det hellige, alminnelige markedet. Men den styringen kan vi ta tilbake,- hvis det er politiske vilje til det.

Energimyndighetene burde lære noe av det helsemyndighetene gjorde da pandemien kom. De skjønte at det mest effektive mottiltaket var å stoppe smitten på grensen! 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Bjørn Nøstvold · 3 måneder siden
  I første instans må det være våre politikere som ønsker en endring i kraftpolitikken. Det ønsker hverken nåværende eller forrige regjering.
  Da trenger en partier som vil akkurat det.
  Bruk litt tid til å se på partiprogrammet til INP og sjekk hva de mener om saker du er opptatt av.
  https://inpartiet.no/Politikk/partiprogram/
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Møreaksen er på SV si kuttliste: "Den er der;)Bare en forglemmelse fra min side. MvhMona FageråsStortingsrepresentant Nordland og SVs samferdselspolitiske ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøOg? Det er jo KSU som har delt innlegget fra denne siden på SIN side på facebook. Og så klart ...
@Anne Mari SandshamnTakk for den linken. Det forandrer likevel ikke mitt poeng – kommentarene bør skrives her på denne siden til dette ...
Anne Mari Sandshamn 15 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøDU har virkelig tungt for det du? https://www.facebook.com/ksu.no1.der har du siden jeg referer til.  Og der er det å klikke LIK ...
@Anne Mari SandshamnFor å lese den facebooksiden du viser til, så må man logge inn. Det krever at man er registrert som ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøSia NÅR ble facebook siden til KSU en lukket facebookside? Er DEN jeg har skrevet om, har ikke nevnt MuM ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte