Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Bernt Øien, pensjonert laboratoriesjef
Kronikk
14 juni 2022 14:19
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av tysk høyspentnett. Støre har i møte med WEFeren Ursula Von Der Leyen lovet at Norge skal eksportere mer strøm, olje og gass til EU, skriver Bernt Øien.
Illustrasjonsfoto av tysk høyspentnett. Støre har i møte med WEFeren Ursula Von Der Leyen lovet at Norge skal eksportere mer strøm, olje og gass til EU, skriver Bernt Øien.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

En prest som forsøker å spre vranglære forstår at en slik handling får konsekvenser. I et intervju med Teknisk Ukeblad i 2013 sa Tord Lien at han ville ha dyrere strøm. Snakket han på vegne av «vanlige folk»?

Lien fremkalte latter under Statnetts høstkonferanse samme år med å si: «– Ullsokker og ullgenser er ikke en del av virkemiddelapparatet vi vil trekke opp fra skuffen i energipolitikken».

Annonse
Annonse

Finansministeren vil heller ikke gjøre noe med strøm-og drivstoffprisene, selv om SP i valgkampen hevdet at de ikke ville sitte i en regjering med drivstoffpriser på 20 kroner literen. Støre ville ha bensinpris som kunne gå over 20 kroner. Han svarte «ja» på om det var greit å øke bensin- og dieselprisene. Han vil heller gi rabatt til kommuner med dårlig ladestruktur for elbiler. (TV2)

Varsellamper blinker om svekket strømberedskap til kommende vinter på grunn av nedtappede vannmagasiner. «Vi har ingen virkemidler til å regulere eksporten, sier seksjonssjef Østenby i NVE» (Nettavisen). Latteren har stilnet, Liens latterpulver med ullgensere og ullsokker kan bli en realitet for mange i Norge. Politikerne vil ikke lette på drivstoff- og elavgifter selv om avgifter ikke er markedsdrevne kostnader, men myndighetsdrevne kostnader. Sosial utjevning må i anstendighetens navn komme før ladestasjoner til elbiler. «Det verste for en komedie er når den blir latterlig» (Børli).

Norge gjøres til en ressurskoloni for Europa uten tanke for egen industriutvikling basert på rimelig kraft. Støre har i møte med WEFeren Ursula Von Der Leyen lovet at Norge skal eksportere mer strøm, olje og gass til EU. Ved hjemkomsten varsler han tøffere økonomiske tider for nordmenn (abcnyheter.no) uten å nevne at utenlanskablene er driveren til dette, ei heller at Stortingspolitikerne skal bevilge seg selv høyere lønn.

Dunning-Kruger effekten beskriver fenomenet med at mennesker med lite kunnskap og lave ferdigheter på et område, vurderer seg selv urealistisk positivt. De har blitt eksperter på å kombinere dyptgående overfladisk kompetanse, med brennhet tro på at de har rett. De burde se til en rapport fra University of Chicago (Forbes Energy) som konkluderer med at el. prisen i USA steg prosentvis mer enn innslaget av grønn energi. Det samme er erfart i Danmark og Tyskland som har Europas dyreste strøm.

Årsaken til Europas dyre strøm er uforholdsmessig stor økning i kostnader til balansekraft i standby fra følge-kapasitet i ikke-grønne kraftverk. Disse kraftverkene sørger for at input og forbruk følger hverandre nøye, og det må de få betalt for. Nå er det er disse som får skylda for høy strømpris, ikke ustabil vind eller solkraft!

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Etter å ha lest Dagsavisens oppslag i januar:» Slik jobbet staten for nye strømkabler som ville gi dyrere strøm», så må det sies at det er forstemmende lesning. Resultatet er at en håndfull mennesker i den innerste politiske krets påførte Ola og Kari med denne «jobbingen» en prisøkning i sine leveutgifter som er den verste på 34 år.

Når Statnett går ut med en advarsel om at det kan bli behov for betydelig strømimport til vinteren, samtidig som Det Internasjonale Energifondet sier det kan bli nødvendig med rasjonering av naturgass i Europa, så er dette ikke lenger komisk. Rimelig energitilgang henger nøye sammen med samfunnets levestandard, og da er det grunn til å minne om at Olje- og Energidepartementet fastsatte strømprisen fra vannkraft til 11,57 øre pr. KWh for 2022. De store bedriftene blir koblet av først ifølge Det Internasjonale Energibyrået (IEA). Bakgrunnen for advarselen er europeiske lands reduksjon i import av russisk gass, noe som kan føre til rasjonering av bensin og diesel (Der Spiegel).

Under Yom Kippurkrigen økte OPEC oljeprisen som følge av Vestens støtte til Israel. Det førte til at den industrialiserte vestlige verden ble svekket. Oljeprisen økte med 70 % i oktober 1973, deretter fulgte en ny økning på 130 % i desember samme år (Wikipedia). Det forårsaket høy arbeidsledighet og fallende økonomi.

Ny kraftutbygging i Norge er ment for å fore EU og gjøre Norge til en ressurskoloni. Det handler hverken om klodens klima, eller det grønne skiftet, men om å tjene mye penger på subsidiert vindkraft. Vi får skyhøye strømpriser over hele landet til evig tid når de nye store 420 KW linjene blir ferdig bygget. Da kan hele Norge kobles til EU under slagordet «EU først».

Det elektriske samfunnet rykker nærmere og de som bekjenner seg til World Economic Forums ideologi blir fornøyd. Hvis strøm i hovedsak blir energibærer, så er det egnet for å holde samfunnskontroll. Strøm kan ikke lagres desentralt som drivstoff, og det gjør Norge ekstremt sårbart i en beredskapssammenheng og lett kontrollerbar hvis ukjente krefter som ikke vil Norge beste ønsker det slik. Ukrainakrigen har vist at det er cash, bensin og diesel som gjelder i en ulvetid.

Norge er kommet inn i en politisk tentakel-monokultur bestående av mennesker som har politikk som yrke. Disse har mer til felles med sine politikerkolleger enn sine velgere. Hvor mange er det på Stortinget som har hatt annen jobb enn å være politiker?

Er strøm- og drivstoffprisen snart høy nok for NHO`s medlemsbedrifter?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDet er slik det er spesifisert for veganlegg.Jernbane får du lufte der det høyrer heime
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDet er meningsløst at et stort nasjonalt veiprosjekt skal finansieres med «lokal forankring», dvs. fylkeskommunal bompengegaranti. Mener du at slik ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse