fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 mars 2020 21:12
Stadig flere flyplasser og havner stenges i Europa, og i mange land er det tomme seter på busser, trikker og tog. Foto: AP / NTB scanpix
Stadig flere flyplasser og havner stenges i Europa, og i mange land er det tomme seter på busser, trikker og tog. Foto: AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Land etter land innfører streng grensekontroll og ber innbyggerne om å holde seg hjemme. Europa er nå korona-epidemiens episenter og i ferd med å stoppe opp.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen foreslo mandag å stenge unionens grenser for alle ikke-nødvendige reiser i 30 dager.

– Jo mindre vi reiser, jo bedre kan vi demme opp for viruset, sier hun.

Tyskland innførte i morgentimene streng grensekontroll mot sine naboland, men understreket at varetransporten og pendlere fortsatt vil få passere.

– Spredningen av koronaviruset skjer nå raskt og aggressivt, og et av de viktigste tiltakene er å bryte smittekjeden, sa landets innenriksminister Horst Seehofer.

Frankrike og flere andre land gjør det samme, men understreker at grensene ikke vil bli hermetisk lukket.

Frykter økonomiske følger

Det samme understreker Ursula von der Leyen, som advarer mot følgene av stengte grenser og altfor rigid grensekontroll.

– Essensielt personell som leger, sykepleiere, ansatte i omsorgssektoren, forskere og eksperter som bidrar i kampen mot koronaviruset, bør fortsatt få slippe inn i EU, sier hun.

– Det må også gjøres unntak for dem som transporterer varer. Hvorfor? Fordi strømmen av varer til EU må fortsette for å sikre forsyninger av viktige varer som medisiner, men også av mat og deler som fabrikkene våre er avhengige av, sier von der Leyen.

Episenter

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo alt før helgen fast at Europa nå er episenteret for koronaepidemien, og at det er umulig å si når toppen vil bli nådd.

EUs ledere skal tirsdag holde videokonferanse og forsøke å samordne tiltakene mot viruset, som til nå er påvist hos over 50.000 mennesker og har kostet over 2.000 liv i Europa.

Land etter land har stoppet opp, skoler, museer, kafeer, restauranter, butikker, treningsstudioer og idrettsanlegg har lukket dørene, og mange har innført forbud mot større folkeansamlinger.

Helsemyndighetene i Genève i Sveits har gått aller mest drastisk til verks og innført forbud mot sammenkomster med mer enn fem personer, men gjør unntak for forretningsmøter som holdes i tråd med de strenge smittevernreglene som er innført.

Tomme seter, fly på bakken

Frykt for smitte har resultert i nærmest folketomme busser, tog og trikker i mange europeiske land, og havner og flyplasser stenges.

Flyselskap etter flyselskap har kastet inn håndkleet, satt tusenvis av fly på bakken og permittert titusenvis av ansatte, og flyanalytikere spår konkurser i den nærmeste framtid.

– Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge, medga konsernsjef Rickard Gustafson i SAS søndag.

Flere land, blant dem Norge, har vedtatt krisepakker for å komme næringslivet til unnsetning, men kritiseres fordi bidragene som loves er for små og for at de ikke tar inn over seg at krisen for mange er akutt og et spørsmål om være eller ikke være.

Nærmest portforbud

Millioner av europeere jobbet mandag hjemmefra på oppfordring fra myndighetene, mange av dem omgitt av stadig mer utålmodige barn som ikke lenger har noen skole eller barnehage å gå til, og som heller ikke får leke sammen med venner.

Mange av dem som ikke har anledning til å jobbe hjemmefra, møtes av stengte fabrikkdører og permisjonsvarsel, mens selvstendig næringsdrivende som tannleger og fysioterapeuter over natten mister hele inntekten.

I mange europeiske byer og tettsteder rådet det nærmest portforbud, og det trues stadig oftere med straffetiltak mot dem som ikke respekterer oppfordringene om å holde seg hjemme eller i verste fall bryter en karantene.

I Norge kan brudd på pålagt hjemmekarantene ifølge riksadvokaten straffes med opptil 15 dagers fengsel eller 20.000 kroner i bot, og andre land har tilsvarende streng strafferamme.

Stritter imot

Noen få land stritter imidlertid imot og nekter å stenge grenser og skoler, blant dem Storbritannia og Sverige.

Britiske barer og restauranter holdes også fortsatt åpne, og en talsmann for statsminister Boris Johnson viste mandag til at regjeringen følger «vitenskapelige og medisinske råd».

Britiske myndigheter ruster seg imidlertid for å kunne håndtere et stort utbrudd og har blant annet bedt bilprodusenter som Ford og Rolls-Royce om å produsere pustemaskiner til bruk blant koronasmittede.

– Vi står overfor en global storm, konstaterte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen mandag.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 14 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte