fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 mars 2020 10:05
Statsminister Erna Solberg (H) er glad Norge slipper å låne penger under koronakrisen, slik mange andre statsledere nå må gjøre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) er glad Norge slipper å låne penger under koronakrisen, slik mange andre statsledere nå må gjøre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hundrevis av milliarder kroner flyr ut til redningspakker under koronakrisen. Statsministeren er glad hun har oljefondet og slipper å låne.

– Vi er i en veldig gunstig posisjon målt mot de fleste andre land. I Europa låner nå mange land mye penger, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Oljefondet ble opprettet i 1996, nettopp for at kommende generasjoner skulle kunne bruke det i tunge tider. Selv om fondet torsdag kunne melde om kraftig fall som følge av nedgangen i verdens aksjemarkeder, har det fortsatt en verdi på rundt 10.000 milliarder kroner.

Den saftige sparekontoen kommer godt med når regjeringen spytter inn 310 milliarder kroner i tiltakspakkene som er presentert så langt.

– Jeg var finanspolitiker under bankkrisen i 1990. Da lånte dette landet massevis av penger for å holde aktiviteten oppe, og det vi lånte, måtte vi tilbakebetale over mange år etterpå. Nå har vi penger på bok, sier Solberg.

Vet ikke hvor mye

Fredag la regjeringen fram et nytt estimat som viste at det oljekorrigerte budsjettunderskuddet anslås å øke med 135,8 milliarder kroner i 2020 på grunn av koronakrisen.

Men finansministeren kan foreløpig ikke svare på hvor mye oljepenger de regner med å bruke i år.

– Hvor mye det vil være snakk om, er det ikke mulig å si i dag, fordi anslagene kan forandre seg fra uke til uke og nesten fra dag til dag, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Han mener det er riktig å bruke de økonomiske musklene staten har for å sikre arbeidsplasser og næringslivet, slik at det også blir arbeidsplasser å gå til i fremtiden.

Handlingsregelen ryker

Oljepengebruken reguleres av handlingsregelen, som sier at det ikke skal brukes mer enn tre prosent av oljefondets totale verdi over statsbudsjettet.

Men i år kommer regjeringen etter alt å dømme til å bruke mye mer enn tre prosent.

– Handlingsregelen handler jo nettopp om at vi skal holde igjen i gode tider for at vi skal kunne bruke mer når det er behov for det, påpeker Sanner.

Han fortsetter:

– Vi har de siste årene ligget godt under tre prosent, og i år så kommer vi til å bruke mer penger.

– Slipper ikke unna

Statsministeren er klar på at regjeringen ikke kommer unna kostbare koronatiltak.

– Jo færre penger vi bruker nå, jo flere må vi bruke framover. Det er det viktige perspektivet. Hvis du skal se på hvor mye oljepenger som faktisk ble brukt i denne krisen, kan du ikke bare se på tiltak nå, du må se på hva den pengebruken betyr for vekstevnen vår fremover, mener hun.

Fredag la regjeringen også fram en ny kompensasjonsordning, som skal gå til bedrifter som frisører, barer og restauranter som plutselig har mistet inntektene sine.

– Jeg tror ikke vi kunne latt være å stenge ned disse tingene. Fordi det viktigste smitteverntiltaket er å sette ned aktivitet sånn at folk ikke omgås. Det hadde ikke vært sånn at du kunne ha åpne puber i dette landet med like mange folk som sto foran disken, uansett hva slags forberedelser du hadde gjort, sier Solberg.

Bare kompensasjonsordningen alene er beregnet å koste mellom 10 og 20 milliarder kroner i måneden, en kostnad som kommer på toppen av de 310 milliardene som er satt av til de andre tiltakene.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Siste kommentarer

Ja, uten tvil, Romsdalsaksen er både klokest, sikrest, og det beste fremtidsrettede oversjøiske prosjektet for samtlige brukere, også utenom Molde, ...
Ikke noe av det som kommer fra den sammeraskete gjengen staurbærere som har makta i Ålesund for tiden bør overraske ...
Om du tenker på miljøet stemmer du selvfølgelig  ikke FRP . Fra FRP sitt partiprogram . lite overlatt til "folket" og ...
Om det er viktig i anleggsfasen er det tydeligvis totalt uinteressant med tanke på trafikken som skal gå på den ...
Hei KSU.no! Ser at dette er ein redaksonell artikkel. Sidan politiske opponentar ikkje får uttale seg i denne artikkelen reknar eg ...
Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 3 dager siden Ferjer og forurensning
Ja batteri drift er og blir ulønnsomt ikke bare det, ferjene kan ikke brukes til annet som å tas ut ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 16 comments
  • Lars Svein Valderhaug 9 comments
  • Roy Gravdehaug 7 comments
  • Ronny Osvoll 6 comments
  • Rolf Erik Pedersen 5 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte