Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
17 april 2020 17:20
Del på Facebook
I fjor spilte tubaene foran Slottet 17. mai. I år blir det annerledes - men det blir korps rundt omkring i landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I fjor spilte tubaene foran Slottet 17. mai. I år blir det annerledes - men det blir korps rundt omkring i landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Musikkorps kan marsjere og spille i gatene 17. mai dersom de holder 2 meters avstand. Dagen markeres med en spesiell festsalutt og allsang av «Ja, vi elsker».

Regjeringen jobber med forslag til hvordan landet skal feire nasjonaldagen samtidig som smittevernhensyn skal ivaretas. Mange har lurt på om det blir korpsmusikk i år.

Kulturministeren bekreftet at lokale korps kan spille, men det må ikke følge mange mennesker etter eller stå mange tett langs veien.

– Det er 2 meter i alle retninger, sa kulturminister Abid Raja (V) på regjeringens daglige pressekonferanse om koronaviruset.

Om marsjeringen blir litt så-som-så, får vi ta det med godt humør og legge det på sjarmkvoten, mente han. Likeså om nivået på korpsmusikken lider litt under mangel på øving.

Korpsene kan øve, men må overholde 2-metersregelen. Fram til 17. mai må de dessuten holde på smittevernreglene om å begrense øving til fem og fem personer i hver gruppe.

Allsang kl. 13

Nordmenn bør feire nasjonaldagen ved å synge «Ja, vi elsker» i allsang klokken 13 på 17. mai, foreslår kulturministeren. En slik felles opplevelse vil bli en flott markering, mener han.

– Kanskje er det noe som blir stående i ettertid, at det var dette vi gjorde, sa han da han presenterte ideen.

Presis klokken 13 vil Forsvarets ni anlegg avfyre salutt, med 21 skudd. Direkte etterpå vil Det Norske Solistkor synge nasjonalsangen, og Raja håper at hele folket vil synge med.

– Jeg håper folk vil åpne vinduer, gå ut på balkongen, gå ut på gata – med 2 meters avstand – og synge «Ja, vi elsker» på samme tidspunkt, sa han.

Flaggheising gjennomføres

Flaggheising og kransenedleggelser vil kunne gjennomføres mer eller mindre som normalt, men også her vil man måtte begrense antall deltakere. Og sørge for at alle holder god avstand.

Raja viste til at det i år er 75 år siden frigjøringen etter andre verdenskrig, og at kransenedleggelse vil oppleves ekstra følelsesladd for mange.

– En veldig hyggelig markering kan ikke ende med at mange mennesker blir smittet, sa han.

Leker på idrettsplasser og samlinger kan også gjennomføres, men i mindre grupper som overholder smittevernreglene, understreket han.

Flere forslag kommer

Raja sier oppdaterte råd og forslag kommer 4. mai slik at nasjonaldagsfeiringen kan planlegges i mer detalj.

– Når jeg de siste ukene har vært i kontakt med 17. mai-komiteer rundt om i landet, blir jeg imponert over kreativiteten og samarbeidet lokalt. Jeg er trygg på at feiringen er i de beste hender, sa Raja.

Han utdyper overfor NTB at de blant annet skal se nærmere på løsninger rundt matservering, og peker på at det kan være problematisk om flere personer bruker den samme ketsjupflaska ved servering av pølser.

Musikkorpsene fornøyd

Norges Musikkorps Forbund er glade for at korpsene får være en del av feiringen.

– Vi har vært veldig spente på om korpsene og drillerne i det hele tatt skulle få spille en rolle på 17. mai. Det er sånn at folk regner dette som vår dag. Men det er en spesiell tid, og vi er glade for at vi får delta, sier generalsekretær Karl Ole Midtbø til NTB.

Han advarer samtidig mot at korpsene nok ikke vil være helt topptrent på marsjering i år, siden all trening og øving fortsatt vil skje under spesielle forhold, med maks fem av gangen.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse