Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 mai 2020 16:43
Del på Facebook
Motstanden mot nedlegging og flytting av fødetilbud rundt om i landet har skapt stort engasjement. Bildet er fra Bunadsgeriljaens aksjon foran Stortinget i mai i fjor. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Motstanden mot nedlegging og flytting av fødetilbud rundt om i landet har skapt stort engasjement. Bildet er fra Bunadsgeriljaens aksjon foran Stortinget i mai i fjor. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristiansund skal beholde fødeavdelingen inntil nytt sykehus på Molde står ferdig, har Stortinget bestemt. Men helseministeren mener det er opp til helseforetaket.

Senterpartiet, Fremskrittspartiet og SV fikk ikke med seg Arbeiderpartiet på å bevare fødeavdelingen i Kristiansund permanent. I stedet sluttet de tre partiene seg til Ap-forslaget om en midlertidig løsning. Også MDG og Rødt stemte for under avstemningen torsdag.

I anmodningsvedtaket heter det at Stortinget ber regjeringen «sørge for at fødeavdelingen i Kristiansund består inntil fødeavdelingen ved det nye sykehuset på Hjelset er i drift». Sykehuset skal etter planen stå ferdig i 2024.

Helse Møre og Romsdal vedtok i mars i fjor at fødeavdelingen skulle legges ned fra august i fjor, men nedleggelsen ble utsatt på ubestemt tid.

– Lokalt ansvar

Uttalelser fra helseminister Bent Høie (H) har sådd tvil om det Stortinget har vedtatt blir realiteten.

– Jeg vil bare understreke at Stortinget ikke kan frata den lokale ledelsen ansvar for at ethvert tilbud til enhver tid skal være forsvarlig. Det har ikke Stortinget mulighet til å overprøve, sa han da den nasjonale sykehusplanen ble debattert tirsdag.

– Jeg er veldig opptatt av å understreke dette, sånn at vi ikke skaper et press på ledere i helsetjenesten om å opprettholde tilbud som en anser som uforsvarlige, for det kan få ganske dramatiske konsekvenser for pasientene.

Høie var ikke tilgjengelig for å kommentere stortingsvedtaket torsdag ettermiddag, men Helse- og omsorgsdepartementet viser til kommentarene han ga i debatten.

– Må sørge for kvaliteten

Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen reagerer kraftig på Høies uttalelser.

– Stortingsflertallet har vedtatt at fødeavdelingen skal bestå, og da har regjeringen ansvar for å sørge for at kvaliteten blir så god at tilbudet til innbyggerne i Kristiansund og Nordmøre-regionen blir trygt og godt, i hvert fall de neste fire årene, sier hun til NTB.

Administrerende direktør Øyvind Bakke Helse Møre og Romsdal sier også til avisa Rbnett at foretaket aldri vil gå på akkord med faglige hensyn i fødetilbudet.

Bunadsgeriljaen på krigsstien

Disse uttalelsene setter sinnene i kok i  Bunadsgeriljaen, som kjemper mot nedleggelse av fødetilbud i distriktene.

– Uttalelsen fra administrerende direktør Bakke er uhørt. Det er hans ansvar å legge til rette for god kvalitet, sier Anja Solvik, som står i spissen for aksjonsgruppa.

I forbindelse med behandlingen av Nasjonal sykehusplan, hadde Frp og Senterpartiet også foreslått at Alta i Finnmark skulle få fødeavdeling, men dette forslaget fikk ikke flertall på Stortinget.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse