Annonse
Annonse
Rikshospitalet i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Rikshospitalet i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Redusert aktivitet på norske sykehus har gitt sterk økning i ventetider. Dette gjelder særlig ventetidene for somatisk behandling, ifølge Helsedirektoratet.

For avviklede pasienter i somatisk virksomhet, det vil si ferdig behandlede pasienter, var gjennomsnittlig ventetid 55 dager i mars, 60 dager i april og 72 dager i mai.

For dem som fremdeles venter, var gjennomsnittlig ventetid i både april og mai på 84 dager. Tilsvarende for mai 2019 var 60 dager, opplyser Helsedirektoratet.

Fagdirektør Beate M. Huseby sier at helseforetakene står overfor en utfordrende situasjon der de skal planlegge for en mulig fremtidig smittetopp og ivareta smittevernhensyn, samtidig som de skal gjenoppta et normalt aktivitetsnivå, avklare hvilke pasienter som må gis prioritet og ta igjen etterslepet i pasientbehandlingen.

Kan komme tilbake raskt

– Det er ikke overraskende at dette gir økte ventetider i en stund fremover. Det er likevel viktig å legge merke til at antallet ventende ikke er høyere enn i fjor på denne tiden. Det gir håp for at vi kan komme tilbake til en mer normal situasjon ganske raskt, påpeker Huseby.

Endringene i ventetid indikerer at utfordringene med etterslep av pasienter som har fått utsatt utredning og behandling, er større for somatikk enn for psykisk helsevern og TSB (tverrfaglig spesialisert rusbehandling).

Nedgang i henvendelser

Psykisk helsevern for voksne hadde omtrent samme ventetid for avviklede pasienter i mai i år som i mai fjor (45-46 dager).

I psykisk helsevern for barn og unge var ventetiden for avviklede økt med tre dager sammenlignet med 2019. For TSB var ventetiden for avviklede i mai i år fem dager lavere enn i mai 2019.

Antall henvisninger til spesialisthelsetjenesten falt i mars, april og mai med henholdsvis 27, 38 og 20 prosent. Nedgangen gjelder alle aldersgrupper, alle regioner og både somatikk, psykisk helsevern og TSB.

Samlet sett for månedene fra januar til og med mai, er det en nedgang i 76.442 henvisninger.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte