Annonse
Annonse
Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen selger seg ut av Ako-fondene og setter pengene i banken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen selger seg ut av Ako-fondene og setter pengene i banken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Oljefondssjef Nicolai Tangen får et solid hopp i formuesskatt når han nå flytter 5 milliarder kroner over i banken. Der får han trolig null i rente.

En beregning Aftenposten/E24 har gjort, viser at Tangen må ut med totalt 60 millioner kroner i formuesskatt i løpet av skatteåret 2020.

Dersom formuesskatten blir liggende fast de kommende fem årene, som hans åremål varer, vil han betale rundt 300 millioner kroner i formuesskatt i denne perioden.

Dette er nærmere 15 millioner kroner mer i året enn hva han måtte betalt dersom han beholdt pengene i fond. Årsaken er at aksjer og fondsandeler verdsettes med 35 prosent rabatt når skatten skal regnes ut.

Tangen varslet mandag at han kommer til å selge seg helt ut av hedgefondet Ako Capital, som han var sentral i å bygge opp. Dette for å fjerne alle eventuelle interessekonflikter når han trer inn i rollen som ny sjef for oljefondet.

Årslønnen på 6,65 millioner kroner som han får i den jobben, er langt fra nok til å veie opp for det han taper i formuesskatt og den eventuelle verdistigningen han kunne fått gjennom å ha pengene i fond.

– Han kommer til å få en rente på rundt null prosent i året, slik rentene er på bankinnskudd ute i Europa nå, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank1 Markets til Aftenposten/E24.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte