Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 september 2020 14:17
Del på Facebook
Statsminister Erna Solberg på torsdagens pressekonferanse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg på torsdagens pressekonferanse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) mener Norge står foran avgjørende uker i koronapandemien. Hvordan det går, vil avgjøre om det innføres strenge tiltak.

Etter flere lokale utbrudd og en generell økning i smittetrykke varslet Solberg og helseminister Bent Høie torsdag at det kan bli aktuelt å innføre inngripende lokale eller nasjonale tiltak.

– De neste dagene og ukene blir avgjørende for Norges vei videre. Det viktigste er at smitten ikke sprer seg ukontrollert, sier Solberg.

Blant tiltakene regjeringen varslet at den kan innføre, er en ytterligere begrensning i hvor mange som kan samles på offentlige arrangementer. I dag er grensen 200, dersom smitten øker, kan den senkes til 50. I private lag kan det bli aktuelt å innføre en grense på maks 5–10 personer.

– Vi er i en usikker situasjon og følger den fra dag til dag. Vi kan ikke åpne mer nå, sier Erna Solberg.

Ber kommunene ta ansvar

Hun understreker at kommunene er best egnet til å håndtere utbruddene.

– Kommunene må stå i første linje for å slå ned smitten med målrettede tiltak. Det vet vi virker. Kommunene har vist at de håndterer dette på en god måte.

Det kan også bli aktuelt å innføre lokale innreiseregler slik at en by eller kommune med høy smitte «stenges» av for resten av landet.

– Vi er ikke der nå, men vi er forberedt på å gjøre det, hvis det er nødvendig, sier Solberg.

Til tross for at det varsles strengere tiltak dersom smitten øker, understreket Solberg at det er langt høyere terskel for å stenge skoler og barnehager nå enn det var i vår.

– Det er en mye høyere terskel for å stenge skoler generelt i Norge nå, rett og slett fordi vi vet andre måter å drive skole på – særlig for de yngste elevene – uten at det blir stor smittespredning av det.

Regelbrudd gir utbrudd

Statsministeren oppfordrer igjen alle til å følge smittevernrådene regjeringen gir. Det gjør hun etter at den første store undersøkelsen av hvordan nordmenn følger reglene, viser at 6 av 10 har brutt karantenereglene.

– Det helsemyndighetene så langt ser, er at utbruddene i all hovedsak skjer når smitterådene brytes. Dersom hver enkelt av oss følger smitterådene, vil vi opprettholde kontrollen, sier Solberg.

Hun ber folk finne fram selvdisiplinen igjen.

– Jeg tenker at folk må huske at karantenereglene er til for å beskytte andre enn deg selv. Det er ditt solidariske bidrag når du potensielt har vært utsatt for smitte fra andre. Det er på tide å finne fram den indre selvdisiplinen, sier Solberg.

Plan for gjenåpning

Regjeringen la også fram en plan for mulig gjenåpning av samfunnet dersom smittesituasjonen tilsier det.

– Vi forbereder oss også på bedre tider, men vi letter ikke på koronatiltak i dagens situasjon, sier statsministeren.

Ved mindre smittetrykk vil det bli vurdert å åpne for trening med nærkontakt i breddeidretten og tillatte opp mot 600 personer på offentlige arrangementer, fordelt i seksjoner på inntil 200 personer i hver.

Det kan også bli aktuelt å endre den nasjonale skjenkestoppen og erstatte den med registrering av gjestene på utesteder.

Høie: Hetsen må ta slutt

På pressekonferansen kom helseminister Bent Høie også med en oppfordring til alle om at hetsen av smittede må ta slutt.

– Mange av dem som for eksempel er studenter ved Norges Handelshøyskole (NHH), har blitt kalt egoister og det som verre er. Medlemmer av menigheten i Sarpsborg har blitt omtalt i ondskapsfulle ordelag. Dette må ta slutt, sa Høie.

Han understreker at det er mange som kan ha brutt smitterådene, og at alle kan være uheldige å bli smittet av koronaviruset.

– Neste gang kan viruset spre seg fra din skole eller arbeidsplass. Vi klarer ikke stoppe pandemien hver for oss, vi klarer bare å stoppe den sammen. Så vi må ikke hetse andre, vi må støtte hverandre, sier helseministeren.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse