Annonse
Annonse
Byrådsleder Raymond Johansen tar på seg munnbind under et besøk ved en koronateststasjon. Byrådet vurderer å stramme smitteverntiltakene i hovedstaden ytterligere til hvis smitten fortsetter å spre seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen tar på seg munnbind under et besøk ved en koronateststasjon. Byrådet vurderer å stramme smitteverntiltakene i hovedstaden ytterligere til hvis smitten fortsetter å spre seg. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Helsemyndighetene har bedt Oslo innføre strengere koronatiltak. Byrådet vurderer å stramme kraftig inn hvis smitten fortsetter å spre seg.

Lørdag ettermiddag satt byrådsledelsen i møter for å vurdere situasjonen.

Det skjer etter at Helsedirektoratet fredag sendte et notat til byrådet med anbefaling om tiltak som Oslo kommune bør innføre for å slå ned smittespredningen i hovedstaden.

Det ble ikke vedtatt å innføre nye tiltak allerede lørdag. Byrådet vil i stedet forsøke å ta grep for å styrke etterlevelsen av de tiltakene som allerede er innført.

Men fortsetter smitten å spre seg, har kommunen flere mulige innstramminger på blokka.

Vurderer strengere tiltak

Byrådet kunngjorde allerede fredag at det kan bli innført påbud om munnbind i kollektivtrafikken.

Det begrunnes med at folk i for liten grad følger den sterke oppfordringen om frivillig bruk av munnbind i kollektivtrafikken når det er vanskelig å holde én meters avstand.

Oslo har også varslet at maksimalt antall deltakere på innendørs arrangementer kan bli redusert fra 200 til 50 personer, og at serveringssteder kan bli pålagt å registrere gjester.

Men etter det NTB kjenner til, vurderer byrådet også ytterligere tre tiltak som kan bli innført hvis smitten ikke går ned:

* Det kan bli innført forbud mot private samlinger på mer enn fem personer. Dette vil ikke gjelde for personer som er i samme husstand. I dag er det forbudt med private samlinger på flere enn ti personer i Oslo.

* Innslipp til utesteder kan bli stanset klokka 22.

* Det kan bli innført forbud mot arrangementer ved videregående skoler og universiteter som ikke er undervisningsrelaterte.

Smitten flater ut

Det er ikke gitt at tiltakene vil bli noe av.

Spesielt det siste alternativet – forbud mot studentarrangementet – vurderes inntil videre som mindre aktuelt, ettersom det ikke er påvist høye smittetall blant studenter i Oslo.

Det skal heller ikke være særlig stemning i byrådet for å stramme inn overfor utelivet.

Samtidig tyder statistikken på at smittespredningen nå kan være i ferd med å flate ut i hovedstaden.

Folkehelseinstituttets statistikk viser lørdag at det siden forrige fredag er påvist 272 nye smittetilfeller i Oslo. Til sammenligning økte antallet smittetilfeller fra 207 til 310 i uke 38.

Fredag ble det registrert 52 nye smittetilfeller, en liten nedgang fra dagen før.

Åpner for revurdering

Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, forteller at notatet til Oslo ble utarbeidet på bakgrunn av en utvikling der smitten i hovedstaden ikke avtok, men tvert imot så ut til å øke.

– Hvis det kommer tall nå de neste dagene som viser en annen utvikling enn den vi har sett, så må Oslo kommune selvsagt ta hensyn til det, sier Lie til NTB.

Han bekrefter samtidig at forbud mot private samlinger på flere enn fem personer er et av tiltakene Helsedirektoratet har anbefalt Oslo å innføre.

Helsedirektoratet har også anbefalt at maksgrensa senkes til 50 deltakere på arrangementer hvor det ikke er tildelte sitteplasser.

I tillegg oppfordrer Helsedirektoratet til en enda strengere oppfordring om hjemmekontor.

– Det reduserer presset på kollektivtransporten, blant annet, sier Lie.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte