I går sendte Bunadsgeriljaen ved leder Anja Cecilie Solvik, et brev med spørsmål til HMR - Helse Møre og Romsdal, i forkant av helseforetakets styremøte den 14. oktober 2020.
Bunadsgeriljaen uttrykker bekymring for fødetilbudet for kvinner på Nordmøre og i Romsdal og håper deres henvendelse kan behandles og besvares på styremøtet allerede i neste uke.
Brevets innhold
Vi gjengir her brevets innhold i sin helhet, som er underskrevet av Bunadsgeriljaens leder, Anja Cecilie Solvik.
Spørsmål til styret i Helse Møre og Romsdal ved styremøte 14. oktober 2020
Bunadsgeriljaen er bekymret for fødetilbudet for kvinner i Nordmøre og Romsdal som følge av alternerende drift. Vi ber derfor styret i HMR besvare spørsmålene under. Spørsmål direkte knyttet til ROS-analysen blir ettersendt i morgen (8. oktober). Vi ber om at disse behandles på styremøte og at skriftlig svar gis i etterkant.
5. oktober startet den alternerende driften av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde.
På nrk.no 06.10.20, kl. 07:18 kan vi lese at HMR har klart å dekke opp det meste av følgetjenesten for gravide.
- Kan HMR presisere hva dette konkret innebærer og hva som gjøres for å unngå at fødende med lang reisevei ikke får følgejordmor med?
HMR har endret vaktordningen for gynekologene og setter nå krav til at gynekologer er i tilstedevakt. Dette medfører da et økt behov for ansettelser i både Kristiansund og Molde – dette mens det samtidig er en kjent mangel på gynekologer. Vi finner ingen andre fødeinstitusjoner med færre enn 700 fødsler i året som har en slik tilstedevakt. I Kristiansund er det rundt regnet 350 fødsler i året mens Molde ligger rundt 430.
- Hvilke vurderinger har HMR lagt til grunn for at tilstedevakt er nødvendig på fødeavdelingene i Kristiansund og Molde?
- Hvilke forhold er annerledes ved disse fødeavdelingene enn tilsvarende fødeavdelinger ved andre sykehus?
- Ser HMR at dette kan fremstå som en konstruert barriere fra å sikre drift ved begge sykehusene?
Både Kristiansund og Molde opplever nå en økning av koronasmitte.
- Vil personell pendle mellom sykehusene? Evt. i hvor stor grad?
- Hvordan ivaretas smittevern ved vekselsvis stenging?
Direktør Bakke uttalte til NRK (nrk.no 05.10.2020 kl. 07:21) at ordningen blir evaluert kontinuerlig.
- Hvilke evalueringskriterier legges til grunn?
- Vil mødre bli fulgt opp i etterkant for å avdekke om ordningen har langsiktige følger for mor og barn?
- Bunadsgeriljaen ved Anja Cecilie Solvik utalte i TK (tk.no 05.10.2020 kl. 17:10) at det forventes at HMR dokumenterer samtlige av de 260 fødslene grundig slik at man kan foreta en evaluering i god tid før utgangen av januar. Kommer HMR til å kartlegge fødslene bedre enn dagens rutiner tilsier, slik at det kan gjøres en grundig evaluering av ordningen?
- Hvem vil eventuelt foreta evalueringen?
Ved sommerstengt fødeavdeling i Kristiansund har kvinner fra Aure og Smøla benyttet fødeavdelingen ved St. Olavs hospital.
- Er det etablert følgetjeneste for kvinner som har andre fødeavdelinger (St. Olavs og Ålesund) enn Molde og Kristiansund som sin nærmeste når disse fødeavdelingene er stengt? Dette gjelder fødende fra Aukra, Rauma, Vestnes, Aure, Smøla og Surnadal?