Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 oktober 2020 12:22
Del på Facebook
I koronaåret 2020 ser det ut til at det blir innbetalt rundt 12,3 milliarder kroner i bompenger, anslår Finansdepartementet. Det er igjen ny rekord.Foto: Heiko Junge / NTB
I koronaåret 2020 ser det ut til at det blir innbetalt rundt 12,3 milliarder kroner i bompenger, anslår Finansdepartementet. Det er igjen ny rekord.Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I koronaåret 2020 blir det innbetalt rundt 12,3 milliarder kroner i bompenger, anslår Samferdselsdepartementet. Det er ny rekord for ellevte år på rad.

– Foreløpige tall for 2020 viser innbetalte bompenger på totalt om lag 12,3 milliarder kroner (2020-prisnivå), heter det i et svar fra departementet på et budsjettspørsmål fra Senterpartiet.

Det fremgår at beløpet inkluderer anslag for innbetalte tilleggsavgifter.

I regjeringens budsjettforslag som nylig ble lagt fram, kom det fram at det i fjor ble satt ny rekord i innbetalte bompenger. I 2019 ble det innbetalt totalt 12,1 milliarder.

Den gjenstående bompengegjelden var ved utgangen av 2019 på totalt 62 milliarder kroner.

Krav i forhandlinger

Det har blitt satt ny rekord i innbetalte bompenger hvert eneste år siden 2010, viser tallene. I 2010 ble det innbetalt 8,1 milliarder kroner i bompenger.

– Dette viser det lureriet som Frp har holdt på med. De gir inntrykk av å ville redusere bompengene, mens fasiten viser at de økte hvert eneste år Frp satt i regjering, sier Sps finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik til NTB.

Frp satt i regjeringen fra 2013, men forlot samarbeidet i januar i år. Partiets samferdselspolitiker Bård Hoksrud etterlyser et klart svar fra Sp på om partiet er for eller mot bompenger.

– Faktum er at Senterpartiet har stemt for hvert eneste bompengeprosjekt som har blitt behandlet i Stortinget siden 2010, sier han til NTB.

Frps landsstyre har vedtatt å kreve «redusert bompengebelastning for folk flest» i høstens budsjettforhandlinger med regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre på Stortinget.

Kutt på vei

Samtidig viser tallene at den statlige bevilgningen til veiformål har økt kraftig siden 2010.

Men Frp har likevel reagert på at regjeringen i sitt budsjettforslag foreslår et kutt i bevilgningen til veiformål på 1,1 prosent, fra 36,7 milliarder til 36,3 milliarder kroner i 2021.

– Vi reagerer sterkt på at veisatsingen svekkes i regjeringens forslag til statsbudsjett 2021, sier fylkesleder Gustav Bahus i Vestland Frp.

Fylkeslaget klarte å sikre flertall for sin resolusjon om veisatsing på helgens landsmøte. Redaksjonskomiteen ville nøye seg med å oversende saken til stortingsgruppen uten å behandle den på landsmøtet.

– I lys av koronakrisen har vi nå også en unik mulighet til å fremskynde offentlige prosjekter for å sikre sysselsetting i bygge- og anleggsbransjen, og dermed motvirke økende arbeidsledighet, sier Bahus.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse