Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 oktober 2020 13:18
Del på Facebook
Det er påvist en virusvariant i Trondheim som ikke tidligere er registrert hos Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det er påvist en virusvariant i Trondheim som ikke tidligere er registrert hos Folkehelseinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smitteutbruddet i Trondheim skyldes en ny variant av koronaviruset som ikke er sett i Norge før, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Forrige uke sa kommuneoverlege Tove Røsstad at smitteutbruddet i byen kunne skyldes en mer smittsom mutasjon av koronaviruset. Prøver av viruset ble fredag sendt til analyse hos Folkehelseinstituttet.

– Ved første sekvensering av prøvene har analysen vist at varianten av viruset som kan knyttes til dette utbruddet, er en variant de ikke kjenner fra før, sier Røsstad til Dagbladet , som først omtalte saken.

Hun understreker at den nye varianten kan ha vært i omløp tidligere, men at den ikke har blitt oppdaget og at den ikke er i FHIs arkiver.

Det er ennå ikke klart om denne mutasjonen er mer smittsom enn andre varianter av koronaviruset, slik kommuneoverlegen har hatt mistanke om.

Flere forskjellige undergrupper av viruset

Folkehelseinstituttet har gjennom helgen avdekket at det i Trondheim nok er flere forskjellige undergrupper av koronaviruset.

Den ene undergruppen er knyttet til utbruddet ved utestedet Lille London. Virus fra dette utbruddet tilhører en liten genetisk undergruppe i Norge som har flere endringer i overflateproteinet, som både gjør det noe kortere enn det normale, og som kanskje kan påvirke binding til celler i menneske, skriver FHI.

– På hvilken måte disse endringene eventuelt påvirker virusets evne til å smitte eller gi sykdom er ennå uavklart, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.

Bussen

I forrige uke opplyste FHI at de hadde påvist en mutert versjon av viruset i forbindelse med smitteutbruddet på en turistbuss fra Jæren. Utbruddet på bussen førte til smitte på mange av stoppestedene under en rundtur i Sør-Norge.

Ifølge FHI er endringene i viruset fra Trondheim ulike endringene sett i virus fra turistbussen fra Rogaland, og det er ikke snakk om samme variant av viruset.

De opplyser at endringer i virus er vanlig, men at noen endringer kan ha betydning for smittsomhet. Så langt er det virus fra turistbussen fra Rogaland og virus fra utbruddet i Trondheim som har hatt endringer som det er viktig å undersøke nærmere.

Åtte nye smittede

I løpet av helga 16.–18. oktober fikk åtte personer i Trondheim påvist koronasmitte. Sju av de åtte er i 20-årene og en i 40-årene. Alle har mildt forløp.

Forrige uke ble 1000 personer satt i koronakarantene i Trondheim. 800 stammet fra utestedet Lille London i byen. Trondheim kommune opplyser at det har vært rolig på byen denne helga. De baserer seg på rapporter fra utelivsvektere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKom med rapporten frå SINTEF. Men, heile regnestykket til SVV på reisetid er basert på skilta hastighet. 
Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu viser til egne erfaringer, jeg viser til beregninger utført av Sintef. En fartsgrense er ikke minimumshastighet.Et fornuftig utgangspunkt for ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDette regnestykket må du spesifisere, også energibruken som biler vil bruke på omveien. Ta med i talla også den oppgitte ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOm du tar strømforbruket på Tautratunnelen, legger til strømforbruket som bilene med fergen Vestnes-Molde vil bruke over fjordkryssingen, så vil ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenJeg er fullt klar over at fergeavløsningsmidler føler fergesambandet. Det betyr fortsatt at uten Møreaksen så vil kostnadene til fergefritt ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu driv med dobbel bokføring. 
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse